Будуть незворотні наслідки: в Європейському банку зробили гучне попередження Україні
Категорія
Україна
Дата публікації

Будуть незворотні наслідки: в Європейському банку зробили гучне попередження Україні

Будуть незворотні наслідки: в Європейському банку зробили гучне попередження Україні
Джерело:  Укрінформ

Україна не повинна поспішати з впровадженням земельної реформи, так як можуть виникнути великі помилки і незворотні наслідки. Київ повинен взяти паузу і ретельно продумати, як буде працювати ринок землі в Україні, щоб уникнути захоплення земель, наприклад, великими холдингами. Про це заявив керуючий партнер Європейського банку реконструкції та розвитку в країнах Східної Європи і Кавказу Маттео Патроне на Київському міжнародному економічному форумі, передає ONLINE.UA з посиланням на Укрінформ.

"Дійсно, мантра, яку ми постійно чуємо, і особливо чули наприклад в Маріуполі минулого тижня, що нам потрібно поспішати, треба бути якомога швидшими, так будуть помилки, але ми потім їх виправимо. Земельна реформа - це саме таке місце, де не можна допускати помилки, тому що вони будуть незворотні. Тому давайте зробимо невелику паузу, подумаємо і зробимо це поступово, зробимо все правильно. Давайте збережемо права невеликих господарств і фермерів, оскільки саме на них треба звернути особливу увагу", - сказав Патроне.

Його думку підтримав заступник начальника управління корпоративних фінансів Європейського інвестиційного банку Жан-Жак Сулакру. Він також вважає, що приватизація і земельна реформа в Україні повинні проходити поступово.

"Я думаю, Україні не потрібно поспішати. Я б рекомендував робити це поступово, спочатку вирішуючи питання землі в державній власності, приватизуючи її. І це заходи для того, щоб уникнути захоплення земель, наприклад, великими холдингами, а по-друге, вже проконсультувавшись, вирішувати питання приватної землі", - додав він.

Нагадаємо, 1 січня 2020 року в Україні закінчується дія мораторію на продаж землі сільськогосподарського призначення, який був введений в 2001 році і неодноразово продовжувався. На сьогоднішній день у Верховній Раді зареєстровано понад десяти різних законопроєктів щодо обігу земель сільськогосподарського призначення, які викликають палкі суперечки серед парламентаріїв.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що радник глави Кабміну з економічних питань та земельної реформи Олексій Мушак уточнював, що після запуску ринку землі в 2020 році первісна ціна за гектар буде близько двох тисяч доларів. Крім того, Мушак повідомляв, що на наступних етапах впровадження ринку землі ціна за гектар буде прямо залежати від кредитних ставок в Україні.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?