Бульдозери зносять старий вхід у Київський зоопарк - як на це реагують українці
Категорія
Україна
Дата публікації

Бульдозери зносять старий вхід у Київський зоопарк - як на це реагують українці

Бульдозери зносять старий вхід у Київський зоопарк - як на це реагують українці
Джерело:  online.ua

23 квітня у Києві, на проспекті Перемоги, бульдозери почали зносити старий вхід в знаменитий Київський зоопарк. Техніка працювала цілий день - за попередніми даними, робота буде тривати протягом наступних двох тижнів. Наразі відомо, що бульдозери вже знесли модерністську вхідну групу зоопарку - бронзові скульптури левів і бізона планують замінити на нові. Вказано, що демонтаж відбувається в рамках масштабної реконструкції зоопарку вартістю 802,9 млн гривень. Нову вхідну групу відкриють з іншого боку зоопарку – на вулиці Зоологічній. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на допис Ukrainian Modernism у Facebook.

"Громада вимагає зупинити демонтаж, залишити вхід і вхідну групу на проспекті Перемоги, і залишити на вході скульптури - саме оригінали, а не копії. Київський зоологічний парк загальнодержавного значення. І наступного разу проводити громадські слухання", - сказано в повідомленні.

Варто звернути увагу на те, що модерністська вхідна група була збудована в 1968 році в рамках реконструкції та розбудови зоопарку під керівництвом архітектора В. А. Михайлова. Монументальні скульптури "Зубр" та "Леви" були створені скульптором Юрієм Рубаном.

"Це скульптури одного з кращих українських скульпторів анімалістів минулого століття Юрія Рубана. Художник багато експериментував з матеріалами, техніками, але мав єдину провідну тему – найрізноманітніші тварини. Він любив тварин, розумів їх і по-особливому тонко відчував. "Леви та зубр" – це справжня мистецька принада Києва!" — наголошує мистецтвознавиця Євгенія Моляр.

Що важливо розуміти, скульптури хочуть поміняти на копії. Форми будуть зняті з оригінальних робіт, вони будуть такі ж самі. Просто новіші, з якісніших матеріалів.

"Замість того, щоб поліпшити умови для тварин, місто витрачає сотні мільйони на марафет із пластику й гіпсу. Новий вхід займає величезну площу, яку можна було віддати тваринам. Через нього вирубали купу дорослих дерев, що дають тінь. Новий вхід далі від метро. Привіт, автомобілізація. Старий бетонний вхід був відмінний, простояв 60 років. На тлі цього входу і бронзових звірів кияни робили безліч фото. А бутафорний жираф лише уособлює епоху управління міста злодіями", - коментуэ ситуацію архітектор Дмитро Макагон.

Варто звернути увагу на те, що більшість простих українців вкрай негативно відреагували на рішення столичної влади - своє обурення вони висловлюють в коментарях до допису. Проте й ті, хто підтримують ідею "омолодження" Київського зоопарку.

Як повідомляв раніше ONLINE.UA, нещодавно в Кабміні виступили з важливим повідомленням - там заявили, що 1 березня почалися будівельні роботи на трьохсот об’єктах соціальної інфраструктури.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?