Було несподіванкою - у Верховній Раді нарешті відреагували на гучний скандал
Категорія
Політика
Дата публікації

Було несподіванкою - у Верховній Раді нарешті відреагували на гучний скандал

Було несподіванкою - у Верховній Раді нарешті відреагували на гучний скандал
Джерело:  ЛІГА.net

Відставка глави Нацбанку Якова Смолія стала однією з найрезонансніших подій останніх днів в економічному житті України. Ситуація особливо загострилася після того, як Смолій заявив, що йому довелося звільнитися з-за систематичного політичного тиску на керівництво НБУ з боку влади. У Верховній Раді розкритикували Смолія за звільнення в складний для України період. Нардепи не зрозуміють, про який політичний тиск каже ексчиновник, відзначаючи, що всі ці скарги Смолія не відповідають реальним обставинам. Про це заявив глава фінансового комітету Верховної Ради Данило Гетьманцев, передає ONLINE.UА з посиланням на Ліга.net.

"Для нас всіх це було повною несподіванкою. У НБУ при ньому були і помилки, було і хороше. Помилки ми завжди відверто обговорювали і завжди знаходили розуміння. І тут раптом така заява. Я вважаю, що вона неадекватна обставинам. Тим більше в такий складний період. Особисто я б на його місці утримався від подібного роду заяв. Але що зроблено, то зроблено", - прокоментував відставку Смолія Гетьманцев.

При цьому він визнав, що на багатьох нарадах, в тому числі під керівництвом президента Володимира Зеленського, обговорювалася і економічна ситуація, і облікова ставки, і рівень інфляції в Україні. Але Гетьманцев запевнив, що комітет, готуючи проєкт постанови з критичною оцінкою НБУ, хотів дати політичну оцінку без юридичних наслідків.

"Це чисто політична оцінка, юридичних наслідків немає. Ми не збиралися звільняти Смолія. Але ми зобов'язані піднімати проблемні питання та обговорювати їх. Минулої осені ми почали свою діяльність з прийняття закону про спліт, що посилило НБУ. Цієї весни ухвалили банківський закон - він ще більше посилив НБУ і Фонд гарантування вкладів. Цей процес не може бути одностороннім, тим більше, що до Національного банку у нас є багато питань", - підкреслив глава фінкомітету ВРУ.

Також Гетьманцев заявив, що йому нічого не відомо про конфлікти Смолія та Зеленського.

"Я був на Нацраді, Смолій там навіть не виступав і з президентом у них спілкування не було. Можливо, щось було після Нацради, але мені про це невідомо", - додав Гетманцев.

Як відомо 1 липня глава Національного банку Яків Смолій написав і подав на ім'я президента Володимира Зеленського заяву про відставку через "систематичний політичний тиск". Чиновник до останнього не хотів називати конкретних прізвищ, проте уточнив, що рішення про відставку прийняв після численних абсурдних вимог команди українського лідера Володимира Зеленського, які Смолій не хотів і не збирався виконувати. Зеленський в свою чергу запевнив, що у нього були хороші відносини з уже колишнім главою НБУ.

Посли Великої сімки, в яку входять Велика Британія, Німеччина, Італія, Канада, Франція, Японія і США, екстрено відреагували на нові проблеми України, пов'язані з раптовою відставкою глави НБУ Якова Смолія. Вони миттєво звернулися до української влади і застерегли від відкату реформ, так як це поставить під загрозу не тільки їх надійність, але і підтримку з боку Заходу.

Раніше ONLINE.UА повідомляв, що Смолій вирішив зізнатися, хто попросив його піти у відставку. За словами ексглави НБУ, за його звільненням стоїть особисто Зеленський.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?