Чехія, Словаччина та Польща вимагають надання Україні гарантій безпеки до вступу в НАТО
Категорія
Політика
Дата публікації

Чехія, Словаччина та Польща вимагають надання Україні гарантій безпеки до вступу в НАТО

Чехія, Словаччина та Польща вимагають надання Україні гарантій безпеки до вступу в НАТО
Джерело:  online.ua

Глави урядів Польщі, Чехії та Словаччини вважають, що обговорювати гарантії безпеки для України потрібно вже зараз, а не після завершення розв'язаної Кремлем злочинної війни.

Джерело:   Foreign Affairs

Україна вже зараз має отримати дієві гарантії безпеки 

Прем'єр-міністри трьох країн впевнені, що у разі нездатності України захистити себе від нової агресії РФ у найближчому майбутньому, неможливими стануть інвестиції і стале відновлення України.

Очільники урядів Польщі, Словаччини та Чехії переконані, що на саміті у Вільнюсі учасникам доведеться відповісти на складні, але не відкладні питання майбутнього Альянсу, зокрема, членство України та подальше ставлення до РФ.

Вони нагадали, що у 2008 році союзники вирішили, що майбутнє України (як і Грузії) має бути пов'язане з членством в НАТО.

Зараз настав час для Альянсу окреслити чіткий і надійний шлях до членства України, якщо і коли Київ забажає і коли дозволять умови. А до того часу ми повинні бути готові надати гарантії безпеки, окрім політичних запевнень, які не дозволять Україні раз і назавжди стати "сірою зоною, - йдеться у спільному матеріалі прем'єр-міністрів.

За словами прем'єрів, "сірі зони" створюють можливості для авторитарних режимів сіяти нестабільність і посилювати напруженість.

Латвія та Естонія вимагають чітких термінів вступу України до НАТО 

Латвія та Естонія хочуть, щоб на саміті НАТО у Вільнюсі в середині липня було досягнуто чіткого прогресу щодо заявки України на вступ до НАТО.

Ми сподіваємося на конкретний графік вступу України до НАТО. Я вважаю, що це в загальних інтересах НАТО, а також в інтересах України і в інтересах безпеки Європи і світу загалом, - йдеться у заяві президента Латвії Егіліса Левітаса у Ризі після зустрічі зі своїм естонським колегою Аларом Карісом

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?