Китай відреагував на скандальну заяву свого посла про колишні держави СРСР
Категорія
Світ
Дата публікації

Китай відреагував на скандальну заяву свого посла про колишні держави СРСР

Китай відреагував на скандальну заяву свого посла про колишні держави СРСР
Джерело:  online.ua

На тлі гучного скандалу китайська влада почала стверджувати, що поважає суверенний статус держав усіх колишніх держав СРСР. Що важливо розуміти, це сталося після того, як посол КНР у Франції спровокував обурення в європейських політичних колах. З такою заявою виступила представниця МЗС Китаю Мао Нін.

Джерело:  AFP

Китай виправдався після скандальних заяв свого посла у Франції

Китай поважає статус суверенної держави республік-учасниць після розпаду Радянського Союзу, – зазначила Мао Нін.

За її словами, офіційний Пекін "поважає суверенітет, незалежність і територіальну цілісність усіх країн і підтримує цілі та принципи Статуту ООН".

Після розпаду Радянського Союзу Китай був однією з перших країн, які встановили дипломатичні відносини з відповідними державами, – нагадала речниця МЗС КНР.

Як стверджує Мао Нін, чимало журналістів хибно інтерпретують позицію Китаю стосовно російсько-української війни і нібито намагаються посварити КНР з іншими країнами.

Що відомо про скандал після заяви посла Китаю у Франції

В одному з інтерв'ю посол Китаю у Франції Лу Шайє цинічно заявив, що держави колишнього СРСР "не мають ефективного статусу в міжнародному праві, оскільки не існує міжнародної угоди, яка б конкретизувала їхній статус як суверенної країни".

Китайський дипломат також почав стверджувати, що питання територіальної належності окупованого Росією Криму "залежить від того, як сприймати проблему", і що півострів "від початку належав Росії".

На його слова різко відреагували офіційний Париж та європейські лідери, які закликали КНР пояснити, чи ці заяви відображають офіційну позицію КНР.

Ба більше, країни Балтії висловили обурення, викликавши китайських дипломатів до МЗС.

Читайте також: 

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?