Франція вимагає Китай пояснити заяви посла про суверенітет країн колишнього СРСР
Категорія
Політика
Дата публікації

Франція вимагає Китай пояснити заяви посла про суверенітет країн колишнього СРСР

Франція вимагає Китай пояснити заяви посла про суверенітет країн колишнього СРСР
Джерело:  online.ua

МЗС Франції висловило стурбованість через заяву посла Китаю, який висловив сумнів у суверенітеті країн колишнього Радянського Союзу, а також не зміг чітко відповісти, що окупований Крим належить Україні.

Джерело: заява МЗС Франції

Реакція Франції на слова посла КНР

Ми з тривогою дізналися про зауваження посла Китаю у Франції щодо кордонів країн, які стали незалежними після розпаду Радянського Союзу в 1991 році. Китай має сказати, чи відображають ці зауваження його позицію, яка, як ми сподіваємося, не є такою, - зазначили в МЗС.

Там висловили солідарність з усіма союзниками та зацікавленими партнерами, які здобули довгоочікувану незалежність після десятиліть гноблення.

Що стосується конкретно України, то вона була міжнародно визнана в межах кордонів, включаючи Крим, у 1991 році всім міжнародним співтовариством, включаючи Китай, після розпаду СРСР як нова держава-член Організації Об’єднаних Націй. Анексія Криму Росією в 2014 році є незаконною згідно з міжнародним правом. Статут Організації Об'єднаних Націй, заснований на принципі суверенітету і територіальної цілісності, забороняє захоплення території силою.

Про що сказав посол Китаю у Франції

17 квітня посол КНР у Франції Лу Шайе в інтерв'ю французькому телеканалу LCI заявив, що пострадянські держави "не мають ефективного статусу в міжнародному праві, тому що немає міжнародної угоди, яка б надала сили їхньому статусу суверенних країн".

На запитання, чи вважає він Крим українською теритрією, посол сказав, що "це залежить від того, як ви сприймаєте проблему", додавши, що "це не так просто".

Він також заявив, що Крим був "російським спочатку", не уточнивши, що він мав на увазі під початком.

Читайте також: 

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?