Це шокуюче. Чехія вимагає пояснень після скандальних заяв посла Китаю
Категорія
Світ
Дата публікації

Це шокуюче. Чехія вимагає пояснень після скандальних заяв посла Китаю

Це шокуюче. Чехія вимагає пояснень після скандальних заяв посла Китаю
Джерело:  online.ua

Очільник МЗС Чехії Ян Ліпавський заявив, що влада його країни шокована та занепокоєна заявами посла Китаю у Франції щодо суверенітету країн, які колись входили до складу СРСР. Окрім того, дипломат очікує на пояснення від офіційного Пекіна після цього гучного скандалу.

Джерело: "Європейська правда"

У Чехії відреагували на скандальні заяви китайського посла

Ян Ліпавський звертає увагу на те, що своїми неоднозначними заявами китайський дипломат де-факто поставив під сумнів суверенітет низки держав, від країн Балтії до Центральної Азії.

Посол проявив або шокуючу некомпетентність, або вкрай небезпечну позицію, що суперечить засадам міжнародного права. Очікую, що його вище керівництво дистанціюється від цих неприйнятних заяв, – наголосив глава МЗС Чехії.

Що важливо знати про скандальну заяву посла Китаю у Франції

Нещодавно китайський дипломат Лу Шайє почав цинічно стверджувати, що країни колишнього СРСР "не мають ефективного статусу в міжнародному праві, оскільки не існує міжнародної угоди, яка б конкретизувала їхній статус як суверенної країни".

Ба більше, за його словами, питання територіальної належності окупованого Росією Криму "залежить від того, як сприймати проблему", і що півострів "від початку належав Росії".

Після цих слів влада Франції та шеф європейської дипломатії Жозеп Боррель почали вимагати у Пекіна пояснити, чи ці заяви відображають офіційну позицію КНР.

Окрім того, країни Балтії висловили обурення, викликавши китайських дипломатів до МЗС.

Читайте також: 

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?