Чехія вимагає від Росії компенсацію за вибухи у Врбетіце
Категорія
Політика
Дата публікації

Чехія вимагає від Росії компенсацію за вибухи у Врбетіце

Чехія вимагає від Росії компенсацію за вибухи у Врбетіце
Джерело:  online.ua

Чеська влада оцінила збиток через вибухи на складах зброї під Врбетіце, до яких причетні спецслужби Росії, на суму 650 млн крон (30,5 млн доларів). Цю суму офіційна Прага вже вимагає від Москви у вигляді компенсації.

Джерело: Сeska televize

Заступник міністра закордонних справ Чехії Мартін Смолек повідомив, що вже передав послу Росії в Чехії Олександру Зміївському дипломатичну ноту, в якій Прага заявляє про міжнародно-правову відповідальність Росії за причетність до вибухів на складах боєприпасів у Врбетіце. У ноті чешська влада вимагає повної компенсації за шкоду, заподіяну вибухами.

Також Смолек заявив російському послу, що включення Чехії в список "недружніх" держав є порушенням міжнародного права - Віденської конвенції про дипломатичні відносини та Договору про добросусідство, дружбу і співробітництво. Прага вимагає від Москви негайно скасувати цю постанову.

Як влада Чехії розподілить компенсацію 

МВС Чехії вже підготувало законопроєкт про розподіл компенсації за вибухи у Врбетіце. Всього для муніципалітетів та регіону передбачено 350 млн крон (15 млн доларів), а для окремих громадян - 300 млн.

Передбачається, що гроші спрямують для ремонт доріг, пошкоджених вибухами і вивезенням боєприпасів, а також на розвиток некомерційних організацій, асоціацій і т. п.

Що відомо про вибухи на складах боєприпасів в Чехії в 2014 році

Вибухи на складі боєприпасів під Вребетіце (село на кордоні Чехії зі Словаччиною, яка знаходиться приблизно в 330 км від столиці Чехії Праги) відбулися в 2014 році. 16 жовтня вибухнув один склад, загинули дві людини, в грудні - ще один.

Ці склади використовувала болгарська приватна компанія Imex Group. Перед першим вибухом на складі готували зброю для відвантаження болгарському торговцю Омеляну Гебреву. Незабаром після вибухів на складах бізнесмена двічі труїли "Новачком" російські агенти.

Чеські ЗМІ писали, що Гебра постачав зброю Україні і повстанцям Сирії, які воюють проти режиму Башара Асада.

Скандал між Чехією і Росією - головне

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?