Через політику Обами США продовжують обмежувати підтримку України — Foreign Policy
Категорія
Політика
Дата публікації

Через політику Обами США продовжують обмежувати підтримку України — Foreign Policy

Через політику Обами США продовжують обмежувати підтримку України — Foreign Policy
Джерело:  online.ua

Низка західних експертів вважає, що серія помилкових рішень, ухвалених за часів президентства Барака Обами дозволили Кремлю розв'язати злочинну війну проти України. Однак політика часів Обами досі продовжує значно обмежувати військову та іншу підтримку Києва з боку Вашингтона. 

Джерело:  Foreign Policy

Чому США не наважуються на активну підтримку України  

За інформацією журналістів видання, наразі українська армія змушена проводити контрнаступ в умовах браку озброєнь і відсутності підтримки з повітря.

По правді кажучи, всі ці труднощі сходять до політики Обами щодо Росії. Дійсно, можна стверджувати, що підхід Обами до Росії та України продовжує фундаментально і згубно впливати на ситуацію на місцях і в реакції союзників під керівництвом США на тотальну війну президента Росії Володимира Путіна, - йдеться у матеріалі видання.

За словами авторів матеріалу, Західні держави, зокрема, США, неадекватно реагували на агресію Кремля проти України та інші агресивні дії, включаючи замовні вбивства в країнах Заходу.

Однак така політика почалась із попередника Обами Джорджа Буша, який нічого не зробив, аби покарати Росію за вторгнення в Грузію.

Але Барак Обама, який прийшов до влади майже відразу після цього, посилив помилку Буша, почавши "перезавантаження" відносин з РФ, проігнорувавши агресію Росії в Грузії.

У 2014 році, після того як Росія вже анексувала Крим, збила MH17 і направила російські війська і спецслужби в бій на українському Донбасі, Обама рішуче виступив проти відправки зброї в Україну.

Він відповів на російське вторгнення в Крим лише незначними санкціями проти російських громадян, державних банків і декількох компаній.

Найбільш руйнівною була чітка заява Обами про те, що Україна не є стратегічним пріоритетом США, - зазначають журналісти видання.

Відмова Обами надати Україні зброю, незважаючи на те, що таке рішення підтримувала більшість американських політиків, і навіть попри резолюцію Конгресу. Обама пояснював небажанням йти на ескалацію з РФ.

На його думку, Кремль завжди буде готовий використовувати більше сил для впливу в Україні, ніж США.

Цей підхід під назвою "доктрина домінування Кремля в ескалації" лягла в основу американської політики щодо України і залишалася такою за часів Трампа і раннього Байдена.

Це призвело до того, що до осені 2021 року, коли уряду США стало відомо про плани кремлівського диктатора та військового злочинця Володимира Путіна напасти на Україну, вже було згаяно багато часу, який можна було використати на постачання Україні сучасних озброєнь і навчання українців їх використанню. Замість гаубиць, танків і HIMARS Вашингтон встигав поставити тільки легке озброєння для партизанського опору.

Автори публікації відзначають, що зараз адміністрація Байдена і союзники по НАТО помітно відійшли від "доктрини домінування Кремля в ескалації", але її вплив досі зберігається і помітний зокрема у відмові від поставки ракет великої дальності і бойових літаків.

На жаль, вічний вплив і довге життя російської доктрини Обами незабаром призведуть до подальших непотрібних втрат багатьох тисяч українських життів. Якби Україна систематично озброювалася Заходом протягом восьми років після того, як Росія почала свою гібридну війну в 2014 році, ймовірно, українці краще утримували б оборону під час російського вторгнення в лютому 2022 року. Можливо навіть, що Україна могла б швидко завдати Росії вирішального удару по її початковим досягненням. Якби добре озброєна Україна дала відсіч з повною силою, можна було б уникнути величезних територіальних завоювань Росії, і ми, можливо, були б позбавлені від таких скоєних Росією злодіянь, як Буча, Ірпінь і Маріуполь, - зазначають автори матеріалу.

Читайте також: 

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?