Червоний Хрест досі не має доступу до українських військовополонених
Категорія
Світ
Дата публікації

Червоний Хрест досі не має доступу до українських військовополонених

Червоний Хрест досі не має доступу до українських військовополонених
Джерело:  online.ua

Генеральний директор Міжнародного комітету Червоного Хреста (МКЧХ) Роберт Мардіні повідомив, що організація досі чекає на доступ до тисяч українських військовополонених. МКЧХ не мають гадки, що з ними.

Джерело: гендиректор МКЧХ Роберт Мардіні в коментарі ВВС

МКЧХ не має доступу до полонений українців

За словами гендиректора, представники Червоного Хреста вже відвідали сотні українських та російських полонених, але про долю багатьох інших організація не має ніякої інформації.

Він розповів, що у Києві зустрівся з рідними військовослужбовців батальйону "Азов", які чекають на звістки про долю своїх близьких.

За його словами, представники Червоного Хреста досі не змогли зустрітися з двома тисячами бійців, які здалися російським військам після штурму маріупольського заводу "Азовсталь".

МКЧХ сприяв їхньому безпечному виходу, ми зареєстрували всіх [перед полоном – Ред.] з розумінням, що зможемо їх відвідати. Але тепер ми гадки не маємо, що з ними. Доступ до всіх, кого ми зареєстрували та чиї особисті дані ми маємо, є абсолютним пріоритетом Червоного Хреста, - розповів Мардіні.

Мардіні нагадав, що обидві сторони зобов'язані надавати доступ до військовополонених, відповідно до правил Женевських конвенцій.

Нагадаємо, що після вибуху в Оленівці 29 липня, МКЧХ опублікував заяву, що не гарантував безпеку полонених українських захисників Азовсталі.

Ми не гарантували безпеку військовополонених, які опинилися в руках противника, оскільки це не в наших силах. Ми заздалегідь роз'яснили це сторонам. Обов'язок сторін конфлікту - забезпечити захист військовополонених від актів насильства, залякування та громадської цікавості, а також від наслідків воєнних дій. Тільки сторони конфлікту можуть остаточно гарантувати безпеку й охорону військовополонених, - зазначили в МКЧХ.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?