Четвертий енергоблок ЗАЕС перевели у стан "гарячий зупин". Енергоатом попереджає про ризики
Категорія
Україна
Дата публікації

Четвертий енергоблок ЗАЕС перевели у стан "гарячий зупин". Енергоатом попереджає про ризики

Четвертий енергоблок ЗАЕС перевели у стан "гарячий зупин". Енергоатом попереджає про ризики
Джерело:  online.ua

На тимчасово окупованій Запорізькій АЕС окупанти незаконно перевели четвертий енергоблок у стан "гарячий зупин".

Джерело: Енергоатом

Окупанти протизаконно зупинили четверти реактор ЗАЕС

Повідомляється, що зупинка відбулася попри вимоги Держатомрегулювання та ДП «НАЕК «Енергоатом».

Такі дії є грубим порушенням вимог ліцензії на експлуатацію цієї ядерної установки. Зараз експлуатація енергоблока №4 ЗАЕС має здійснюватися виключно у стані «холодний зупин», - повідомили в Енергоатомі.

Президент ДП «НАЕК «Енергоатом» Петро Котін звернувся до Офісу Генерального прокурора України у зв’язку зі вчиненням протиправних дій, що містять ознаки складу кримінальних правопорушень, передбачених:

  • ст. 267 КК України («Порушення правил поводження з вибуховими, легкозаймистими та їдкими речовинами або радіоактивними матеріалами»

  • ст. 274 КК України («Порушення правил ядерної або радіаційної безпеки»),

  • ст. 14 («Готування до злочину»),

  • ст. 258 («Терористичний акт») КК України

Окупанти продовжують вчиняти злочинні дії. Вони вкотре порушують вимоги ліцензії на експлуатацію, виданої Держатомрегулювання України (ДІЯРУ), про переведення всіх блоків станції у холодний зупин, а також вимоги МАГАТЕ. Це свідоме і навмисне порушення норм українського та міжнародного законодавства. На російських загарбників чекає невідворотнє покарання.

Котін підкреслив, що приймаючи подібні рішення – щодо переведення реактора у стан гарячого зупину, окупаційна адміністрація порушує всі норми ядерної та радіаційної безпеки станції.

В Енергоатомі нагадали, що після підриву Росією 6 червня греблі Каховської ГЕС і фактичного зникнення Каховського водосховища виникли реальні ризики недостатнього підживлення ЗАЕС охолоджувальною водою.

Це блокує можливість роботи ЗАЕС на потужності, і російська окупаційна адміністрація станції та представники росатома про це знають. А отже, це є безперечним ризиком для ядерної та радіаційної безпеки через тривалий простой обладнання енергоблока, відсутність належного регламентного технічного обслуговування й ремонту обладнання.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?