Чи є в Україні новий підвид штаму Омікрон — відповідь МОЗ
Категорія
Україна
Дата публікації

Чи є в Україні новий підвид штаму Омікрон — відповідь МОЗ

Чи є в Україні новий підвид штаму Омікрон — відповідь МОЗ
Джерело:  online.ua

Декілька місяців тому у Штатах зафіксували новий підвид "Омікрону", який отримав назву ХВВ.1.5 — він швидко поширився в інших країнах. Як стверджують представники ВООЗ, цей штам коронавірусу вже виявили у 29 країнах, і він може спровокувати нову хвилю пандемії. Міністерство охорони здоров’я офіційно підтвердило, що станом на початок січня нового підвиду ХВВ.1.5 в Україні не виявлено, а ситуація з перебігом коронавірусу контрольована.

Джерело: сайт МОЗ

МОЗ поки не виявило в Україні новий підвид штаму "Омікрон"

За словами експертів МОЗ, ситуація у світі навколо COVID-19 залишається нестабільною, оскільки постійно зʼявляються нові види і підвиди хвороби.

Протягом останніх місяців епідеміологи дедалі частіше обговорюють стрімке розповсюдження нового штаму під назвою ХВВ.1.5.

Центр громадського здоровʼя постійно проводить молекулярний епідеміологічний нагляд за SARS-CoV2. Фахівці провели вже 928 секвенувань за весь час і підваріанту ХВВ.1.5 не виявили. У Центрі з контролю та профілактики захворювань кажуть, що новий субваріант вже посідає друге місце після оригінального підтипу "Омікрон", або становить 40% серед всіх підтверджених випадків інфікування коронавірусом у США - йдеться в повідомленні.

Окрім того, наголошується, що наразі іноземні вчені намагаються з'ясувати, чи є XBB.1.5 більш серйозним, ніж інші циркулюючі підвиди "Омікрону".

За словами вчених, поки у них є вкрай мало даних для оцінки будь-яких змін щодо тяжкості інфекції, пов’язаної з цим підтипом.

Як стверджує старший епідеміолог ВООЗ Марія Ван Керкхове, XBB.1.5 є найбільш заразним субваріантом з усіх.

Вона звертає увагу на те, що у XBB.1.5 є мутації, які дають йому можливість "прилипати" до клітин і легко розмножуватися.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?