Уряд Китаю скасовує політику "нульового ковіду" через протести — CNN
Категорія
Світ
Дата публікації

Уряд Китаю скасовує політику "нульового ковіду" через протести — CNN

Уряд Китаю скасовує політику "нульового ковіду" через протести — CNN
Джерело:  online.ua

Китайський уряд оголосив про радикальні зміни у своїх національних заходах протидії пандемією COVID-19 – буде дозволений домашній карантин та зменшать використання QR-коду здоров'я. Такі дії свідчаться про відход від політики "нульового коронавірусу", яка спричинила протести усією країною.

Джерело: CNN

У Китаї послаблюють обмеження щодо COVID-19

За інформацією видання, Державна рада Китаю оприлюднила 10 нових правил, які послаблюють деякі обмеження. Насамперед дозволяється домашній карантин та зменшується застосування QR-коду здоров'я, який був обов'язковим для входу до більшості громадських місць.

Цього тижня місцеві органи влади вже зробили кроки, що вказують на можливу зміну напряму, зокрема деякі великі міста послабили вимоги до тестування на COVID-19. Але це перша офіційна зміна у політиці щодо COVID-19 на національному рівні — помітний поворот з боку Пекіна, який протягом останніх трьох років наполягав на тому, що непохитні обмеження — єдиний ефективний спосіб викорінити надзвичайно заразний вірус, — наголошується у повідомленні.

Зокрема, зменшують застосування QR-кодів на мобільних телефонах для відстежування здоров’я людей.

Колір цих кодів — червоний, бурштиновий чи зелений — визначає, чи можуть користувачі залишати свої будинки, користуватися громадським транспортом та входити до громадських місць чи, можливо, їм необхідно дотримуватись карантину, — зазначає CNN.

Також уряд КНР запроваджує дозвіл на проходження карантину вдома для безсимптомних пацієнтів чи хворих із легкими симптомами.

Окрім того, нові керівні принципи також закликають владу "забезпечити нормальне функціонування суспільства та основних медичних послуг", заявляючи, що райони, які не віднесені до категорії високого ризику, не повинні обмежувати пересування людей або закривати підприємства.

У ньому йдеться про те, що блокування дозволено лише в "зонах підвищеного ризику", і навіть у цьому випадку їх слід "негайно" зняти, якщо протягом п'яти днів поспіль не буде виявлено нових випадків, — пише видання.

Нові запроваджені постанови також заборонять владі блокувати пожежні сходи, входи до квартир чи будинків та інші виходи, тому жителі можуть евакуюватися і за необхідності звертатися по медичну допомогу.

Що відомо про масові антиурядові протести в КНР?

У Китаї посилюються антиурядові протести на тлі жорстких карантинних обмежень через епідемію COVID-19. Протестувальники, зокрема, вже почали вимагати відставки лідера КНР Сі Цзіньпіна.

Зазначається, що у Шанхаї на вулиці вийшли протестувати тисячі людей.

Вони скандували гасла "Сі Цзіньпін, йди геть!" та "Комуністична партія, йди геть!". Подібні відкриті заклики є незвичними для Китаю, оскільки у такій авторитарній державі за критику влади передбачена в’язниця.

В матеріалі видання наголошується, що влада Китаю опинилась неготовою на таку реакцію суспільства у відповідь на жорсткі карантинні обмеження.

Саме карантинні обмеження і стали головною причиною початку протестів у багатьох містах КНР.

У коментарі виданню один з учасників протесту розповів, що був "шокований і схвильований", коли побачив людей на вулицях. За його словами, це перший випадок таких масштабних акцій у Китаї.

При цьому ще одна учасниця протесту наголосила, що поліцейські також підтримують вимоги учасників акції, але вони змушені виконувати свою роботу.

Як наголошує ВВС, у ході протестів були й сутички з правоохоронцями. Один з учасників акції повідомив, що його друга побили поліцейські, а двох інших оббризкали перцевим аерозолем.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?