Чи готова Україна до зими — пояснення Шмигаля
Категорія
Україна
Дата публікації

Чи готова Україна до зими — пояснення Шмигаля

Чи готова Україна до зими — пояснення Шмигаля
Джерело:  online.ua

За словами прем'єр-міністра Дениса Шмигаля, Україна загалом на 80% готова до проходження опалювального сезону, а газу та вугілля достатньо і відновлено більшість пошкоджених об'єктів енергоінфраструктури.

Джерело: пресконференція прем'єр-міністра України

Що відомо про готовність України до зими 

Готовність до зими загалом близько 80%. Розвиваємо можливість експорту імпорту з Євросоюзом , це теж є резервом, - зазначив Шмигаль.

За словами очільника уряду, Україна напередодні проходження опалювального сезону накопичила достатню кількість газу та вугілля.

Якщо порівнювати з минулим роком, то наявні 14,4 мільярди кубометрів блакитного палива - це вже рівень входження в опалювальний сезон.

Окрім цього, Шмигаль повідомив що після масованих обстрілів росіян минулої зими, вже відновлено більшість об’єктів енергетики.

Ми провели майже 80% робіт з відновлення мереж і підстанцій. Високовольтні підстанції відновлені до рівня до терористичних атак. Теплогенерацію ми зробили теж приблизно на 80%, - наголосив глава уряду.

Шмигаль щодо підвищення пенсій 

За словами прем'єр-міністра, 1 березня наступного року буде проведено індексацію.

Традиційно 1 березня відбудеться індексація пенсій для громадян України, так, як це відбувалося попередні роки. Ми будемо робити це і цього року, але ми зробимо це більш справедливо. Ми хочемо, щоб солідарна пенсія для українців була зрозумілою, прозорою і складала 30% від середнього заробітку. Запроваджується система балів, коли пенсія стає дуже справедливою, - пояснює Шмигаль.

Очільник уряду підкреслив, що якщо дві людини відпрацювали на одній посаді однакову кількість років, але одна людина вийшла на пенсію в 2001 році, а друга вийшла на пенсію з минулого року, то в тої людини, яка вийшла на пенсію з минулого року, пенсія буде в районі 5,5-6 тис. грн, а в тієї, яка вийшла на пенсію в 2001 році, пенсія буде 3,6-3,7 тис. грн.

Величезна різниця. Ми хочемо диспропорцію прибрати - ми запроваджуємо бали, і у людей – вчителів, лікарів в першу чергу, у кого були стабільні середні заробітні плати, – у них зарплати прирівняються, і у людей, які раніше виходили на пенсію, пенсії значно підтягнуться до сучасного рівня, - підкреслив Шмигаль.

За словами Шмигаля, у 2024 році пенсії будуть проіндексовані до однакового рівня - якби всі пенсії отримувалися в цьому або минулому році.

Ми називаємо це справедливою індексацію. Пенсія буде індексуватися справедливо, незалежно від часу виходу на пенсію, це буде завжди однаковий рівень для всіх людей, які пройшли однаковий шлях, - зазначив прем'єр-міністр.

Читайте також: 

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?