Чи скасує Конституційний суд указ про дострокові вибори: прогнози експертів
Категорія
Політика
Дата публікації

Чи скасує Конституційний суд указ про дострокові вибори: прогнози експертів

Чи скасує Конституційний суд указ про дострокові вибори: прогнози експертів
Джерело:  24 канал

Серед експертів немає одностайної думки щодо того, яким буде рішення Конституційного суду про розпуск Верховної Ради. Однак, як повідомляє ONLINE.UA з посиланням на « 24 канал », більшість політологів схиляється до думки, що є непрямі ознаки того, що більшість суддів КС можуть визнати указ Володимира Зеленського таким, що не відповідає Основному закону.

На переконання представника президента в Конституційному суді України Федора Веніславського, указ про дострокове припинення повноважень парламенту повністю відповідає нормам законодавства. Адже в ньому записано, що коаліція формується з депутатських фракцій. Після виходу з неї у 2016 році фракції «Радикальної партії» арифметика чітко вказує про наявність в коаліції менше 226 депутатів.

З іншого боку, позиція противників дострокового розпуску парламенту, значна частина яких є депутатами «Народного фронту», ґрунтується на тому, що згідно рішення Конституційного суду від 2010 року персональний склад коаліції може формуватися також і за рахунок позафракційних депутатів. Саме тому коаліція БПП і НФ нібито існувала весь цей час до 17 травня 2019 року, підживлюючись позафракційними депутатами.

«З точки зору Конституції може бути як одне, так і інше рішення: юристи зможуть довести правову позицію й того, й іншого. Потрібно рахувати голоси в КСУ: хто від кого залежить, які у кого мотивації. Якщо не помиляюсь, необхідно 10 голосів, вже є 7 за визнання указу неконституційним», – розповідає політичний експерт Михайло Чаплига.

На користь версії, що вибори все ж таки відбудуться восени, є кілька аргументів. По-перше, КСУ прийняв подання до розгляду. По-друге, суд вирішив розглядати справу в формі усного провадження. Завдяки чому суттєво пришвидшиться сам процес. Також посилаючись на статтю 75 закону про КСУ, Велика палата КСУ визнала конституційне провадження цієї справи невідкладним.

Таким чином остаточне рішення повинно бути ухвалене до кінця червня, що дає можливість зупинити підготовку до виборів без значної шкоди для державного бюджету. У випадку визнання указу неконституційним дострокові вибори просто скасують. Тому вони відбудуться восени.

«Якби в КСУ захотіли «злити» це подання, достатньо було б просто потягнути час: відмовити у прийнятті позову до розгляду, просити доопрацювати тощо. Рішення суду, винесене наступного дня після оголошення результатів виборів, не відобразилось би на результатах», – стверджує політолог Кирило Сазонов.

Ще одну версію щодо вірогідності скасування указу президента висловив у своєму телеграмі телеведучий та політолог Тарас Березовець. На його думку, рішення може бути компромісним. Окремі положення указу визнають неконституційними, що дасть змогу Зеленському видати повторний указ про проведення виборів – вже не в липні, а у вересні.

Нагадаємо, що вчора Володимир Зеленський зважився на ще одне гучне звільнення.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?