Чи виживає коронавірус у воді - вчені знайшли відповідь
Категорія
Технології
Дата публікації

Чи виживає коронавірус у воді - вчені знайшли відповідь

Чи виживає коронавірус у воді - вчені знайшли відповідь
Джерело:  online.ua

Науковці продовжують вивчати новий коронавірус COVID-19, який за кілька тижнів поширився поміж усіма країнами. Експерти з Польщі та Великої Британії намагалися з'ясувати, чи виживає інфекція у прісній воді. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на препринт дослідження на порталі medRxiv.

Науковці вважають, потенційне забруднення вірусом прісноводних систем людства — надзвичайно важлива проблема. Загалом про коронавіруси відомо, що вони здатні виживати у воді, холодна їх для цього навіть більше підходить.

Існує ціла низка шляхів для забруднення систем, якими люди користуються для пиття чи приготування їжі — розлив чи виток каналізації, несправність систем очищення стічних вод, відсутність належної інфраструктури у бідних регіонах світу.

"Вірусні патогени, які можуть передаватися через воду й несуть ризик для здоров'я, згідно з визначенням ВООЗ, включають аденовірус, астровіруси, гепатит A та Е, ротавірус, норовірус чи інші ентеровіруси. Вже встановлено виживання великого сімейства коронавірусів в системах водопостачання, були виявлені вірусні навантаження в неочищених стічних водах та їх відношення до показників інфікування населення", - говориться у дослідженні.

Вчені зауважили, виживання вірусу в неочищених прісних водах становить ризик ймовірного фекально-орального ураження організму людини. Згідно з їхніми висновками, COVID-19 лишається дієздатним у воді протягом 25 діб.

Автори дослідження додали, факт виживання COVID-19 у прісній воді може вплинути на систему забезпечення цим ресурсом населення у багатьох країнах. Найкращими способами забезпечити здоров'я людей визнали фільтрацію, хлорування, ультрафіолетову дезінфекцію.

"Природні водойми можуть служити резервуарами й шляхами поширення для SARS-CoV-2. У багатьох країнах вони становлять реальну загрозу для здоров'я, тому якщо недавно відбувалися витоку з каналізації, то контакти людей і тварин з річковими та озерними водами потрібно мінімізувати", - підкреслили експерти.

Як повідомляв ONLINE.UA, коронавірус COVID-19 виявили у Китаї та інших країнах ще взимку, однак суперечки щодо його походження не вщухають. Експерти КНР поділилися новими даними своїх досліджень. За словами епідеміолога Лю Цзюня, геном, який знайшли на пекінському ринку "Сіньфаді", виявився старішим за європейські штами.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?