Чиниться тиск - глава Верховного суду зважилася на шокуюче зізнання
Категорія
Україна
Дата публікації

Чиниться тиск - глава Верховного суду зважилася на шокуюче зізнання

Чиниться тиск - глава Верховного суду зважилася на шокуюче зізнання
Джерело:  interfax.com.ua

Глава Верховного суду Валентина Данішевська зважилася на несподіване зізнання - за її словами, в судах України зараз працює тільки 63% суддів від необхідної кількості, а ситуація в апеляційних судах жахлива, так як в них працює в 5-7 разів менше суддів, ніж повинно бути . Причиною тому, на думку Данішевської, некомфортна обстановка і умови роботи суддів, на яких, крім непомірного навантаження, ще й чиниться потужний тиск, який, зокрема, відбувалося при розгляді справи про вклади братів Суркісів в "Приватбанку". Про це Данішевська розповіла в інтерв'ю Інтерфакс-Україна, передає ONLINE.UA.

"Випадок тиску при розгляді справи про вклади братів Суркісів в "Приватбанку" був єдиним випадком, коли це стосувалося і мене особисто також, але це був далеко не єдиний випадок тиску на суддів", - зізналася глава ВС.

За її словами, судді Верховного суду вже більше 20 разів зверталися до Вищої ради правосуддя з приводу впливу або втручання і страждають від цього так само, як і судді інших інстанцій. Голова суду не стала уточнювати, про який характер тиску йдеться, пославшись на те, що не знайома з заявами колег.

Щоб вирішити це проблемне питання і виправити ситуацію, на думку Данішевської, в Україні важливо забезпечити не тільки незалежність суду, але і тим, хто звертається в суд. В іншому випадку, як вважає голова ВС, в Україні не буде суду, якого хочуть люди.

"Ситуація, м'яко кажучи, не дуже комфортна. У більшості судів судді несуть непомірне навантаження. Розглядають непрості, часто резонансні справи. Є факти тиску, судді не відчувають, що вони захищені державою. А на додачу - нескінченна політика цькування ... Тому судді , які мають право на відставку, просто йдуть. За півроку з судової системи у відставку пішло 119 суддів, з них 98 - тільки за останні три місяці. Щоб виправити цю ситуацію, нам необхідно прийти до розуміння на державному рівні, що незалежність потрібна не судді, а тим, хто звертається до суду, державі в цілому. Якщо не забезпечувати незалежності, то в Україні не буде суду, якого хочуть люди. На жаль, ми весь час відчуваємо посягання на незалежність судової влади від інших гілок влади", - підкреслила Данішевська.

Нагадаємо, нещодавно група депутатів Європарламенту почала бити на сполох після спроб зловживання українською судовою системою для політичного переслідування опонентів. Це зазначається в заяві членів неформальної групи друзів європейської України в Європарламенті. Політики не приховують той факт, що їх схвилювали постійні спроби зловживання українською судовою системою для політично мотивованого переслідування політичних опонентів. Крім того, в ЄС нагадали, що мирний перехід влади в Україні після парламентських і президентських виборів минулого року був високо оцінений Європейським Союзом і його державами-членами.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що у Верховному суді прийняли остаточне рішення щодо скарги братів Суркісів на Нацбанк України.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?