Члени Міжнародного Червоного Хреста знущалися з українських військовополонених — відео
Категорія
Україна
Дата публікації

Члени Міжнародного Червоного Хреста знущалися з українських військовополонених — відео

Члени Міжнародного Червоного Хреста знущалися з українських військовополонених — відео
Джерело:  online.ua

Сержант ЗСУ Орест Грицюк, який знаходився у російському полоні 9 місяців, розповів, що представники Міжнародного комітету Червоного Хреста знущалися з українських військовополонених.

Джерело: "Бутусов плюс"

Що стало відомо про знущання представників МКЧХ з українських бранців

За словами Ореста Грицюка, коли до військовополонених приїжджали російські представники МКЧХ, наших хлопців змушували крокувати та співати пісень, а працівники Червоного Хреста знімали це на відео.

Вони реготали. По плечу нас хлопали і обзивали нас всякими нехорошими словами. Це представники Міжнародного червоного хреста, — розповів український воїни

Орест Грицюк зазначає, що перші дні в російському полоні він не може назвати жахливим навіть попри побиття. Сержант ЗСУ зазначає, що вони не були надто болючими та нестерпними.

Однак чим далі відвозять наших бранців від лінії фронту, тим більше посилюються на них тиск як на військовополонених.

Воїн зазначає, що йому пощастило усі 9 місяців перебувати в полоні на території окупованої України, у так званій "ДНР".

Коли ж наших бійців відвозять на територію РФ, то там поводження з ними суттєво погіршується.

ПАРЄ закликала МКЧХ вимагати від РФ дотримання прав українських військовополонених

Ще у червні 2023 року у Парламентській асамблеї Ради Європи ухвалили декларацію і з закликом до Міжнародного комітету Червоного Хреста та міжнародної спільноти вимагати від РФ повного дотримання норм міжнародного гуманітарного права щодо українських військовополонених.

Письмову декларацію підписали, окрім України, представники Латвії, Сполученого Королівства, Ісландії, Естонії, Франції, Польщі, Нідерландів, Литви та Швеції.

Вказані країни наголосили на тому, що МКЧХ робить недостатньо для розв'язання нагальних проблем на тлі російсько-української війни.

Хоча ми цінуємо зусилля, докладені МКЧХ для отримання доступу до українських військовополонених, поточна стратегія переговорів не принесла необхідних результатів. Тому ми закликаємо МКЧХ переглянути свою політику конфіденційності, мобілізувати треті сторони та, зрештою, публічно засудити факти порушення російською федерацією міжнародного гуманітарного права.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?