Чому дітям варто пояснити різницю між Дідом Морозом та святим Миколаєм — відповідь академіка Віталія Луньова
Категорія
Культура
Дата публікації

Чому дітям варто пояснити різницю між Дідом Морозом та святим Миколаєм — відповідь академіка Віталія Луньова

Чому дітям варто пояснити різницю між Дідом Морозом та святим Миколаєм — відповідь академіка Віталія Луньова
Джерело:  online.ua

Дорослі та діти в Україні зустрічають новорічно-різдвяні свята з українським святим Миколаєм або ще з радянським Дідом Морозом. Академік Української академії наук Віталій Луньов розповів, чому варто пояснити дітям чим відрізняються ці персонажі та яку традицію вони несуть.

Джерело: Віталій Луньов в ефірі телемарафону

Чому Дід Мороз досі асоціюється з новорічними святами

Академік Української академії наук зазначає, що дитячі спогади є одними з найчіпкіших, тому не дивно, що Дід Мороз і досі асоціюється з новорічними святами для чималої кількості дорослих, чиє дитинство припало на радянський період.

Проте самому СРСР ця нібито єдність не допомогла.

Радянська культура була дуже штучна, оскільки всіх треба було поєднати, усіх назвати однаково, всіх перенести на одну мову спілкування, на одні свята та традиції. Власне, як багатонаціональна імперія Радянський Союз і розпався, - каже Віталій Луньов.

Дорослі повинні пояснити дітям різницю між Дідом Морозом та Святим Миколаєм

Дід Мороз є персонажем російського різдвяного фольклору, якого Радянський Союз відродив у якості символу штучно створеного свята Нового року.

За словами Віталія Луньова, нинішні діти теж не завжди розуміють, чим різдвяно-новорічні персонажі відрізняються один від одного і яку традицію несуть. І тут важлива участь дорослих.

Будь які свята це один із елементів групового, соціального, масового навчання якимось певним цінностям, контролем за виконанням цих цінностей, - вказує академік.

Варто зазначити, що окрім святого Миколая в українські культурі був і Дід Мороз, проте він виступав не позитивним персонажем.

На святий вечір сім’ї запрошували Мороза в гості, а коли він не приходив, то усі раділи - адже це означало, що зима не буде суворою.

А в українському фольклорі подарунки дітям приносив саме Святий Миколай. Йому ж присвячували і колядки.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?