Як зберегти дитині психічне здоров'я під час війни — відповідь клінічного психолога Віталія Луньова
Категорія
Культура
Дата публікації

Як зберегти дитині психічне здоров'я під час війни — відповідь клінічного психолога Віталія Луньова

Як зберегти дитині психічне здоров'я під час війни — відповідь клінічного психолога Віталія Луньова
Джерело:  online.ua

Клінічний професор психології Віталій Луньов дав поради батькам про те, як вберегти психологічний стан дітей під час війни та розповів, чому адаптація до страху часом буває зайвою.

Джерело: Віталій Луньов в ефірі телемарафону

На що потрібно звернути увагу батькам, щоб зберегти психіку дітей

Загальновідомо, що діти, які пережили бойові дії чи обстріли можуть бути стримані в емоціях.

Наразі всі діти в Україні в зоні бойових дій і їхня психіка дуже вразлива.

На що потрібно звернути увагу батькам, особливо тоді, коли дитина може не виявляти свої емоції?

Клінічний психолог Віталій Луньов зазначає, що у дитини є дуже важливий ресурс, який пов'язаний з можливістю ставитися навіть до найскладніших ситуацій в житті, як до гри. Через це діти є доволі спроможними до того, аби долати той негативний контекст в якому вони знаходяться.

Безсумнівно важливим є питання емоційної безпеки, яку дитина має відчувати від батьків. Важливим є стан батьків, їхня здатність впливати на ситуацію. Чим старше діти, тим більше вони здатні розуміти, наскільки адекватно чи неадекватно поводяться самі батьки. Це є для них джерелом більшої травматизації та незапокоєння, ніж те, що відбувається зовні, тому що вони можуть цілком не розуміти контексту того, що відбувається.

Тому поведінка батьків, настрій, їхнє ставлення до того, що відбувається, навіть їхній патріотизм чи скарги на життя впливають на дитину.

Зовнішній негативізм — тривога та небезпека, може виявлятися в інфантильних батьків, які не можуть опанувати себе в стресових ситуаціях. Це в свою чергу може мати подвійний вплив на дитину.

Психічне здоров'я та добробут дітей незалежно від війни, переважно залежить від батьків та близького оточення дитини, а не від держави.

Батьки мають бути впевненими, що вони здатні забезпечити дитині умови, за яких вона збереже свій психічне здоров'я та психічний стан.

Наскільки небезпечною є притуплення почуття страху?

Віталій Луньов зазначає, що це певною мірою небезпечно, але абсолютно неминуче.

Уявіть собі, якби ми кожного разу відчували один і той самий страх, з тою ж амплітудою, як це було вперше. Це є адаптивний механізм.

Проте часом, він може бути зайвим, коли батьки забувають про заходи безпеки, яким мають слідувати всі свідомі громадяни, наприклад, під час повітряної тривоги.

 Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?