Чому дрони Bayraktar так небезпечні для армії РФ — відповідь експертів
Категорія
Україна
Дата публікації

Чому дрони Bayraktar так небезпечні для армії РФ — відповідь експертів

Чому дрони Bayraktar так небезпечні для армії РФ — відповідь експертів
Джерело:  online.ua

Турецькі дрони Bayraktar TB-2, які допомагали врятувати Україну від швидкого просування російських окупантів, знову помітили на полі бою.

Джерело: експерт Девід Акс

Чому дрони Bayraktar так небезпечні для армії РФ

Девід Акс нагадує, що Bayraktar TB-2 прекрасно показали себе на самому початку війни, коли сили окупантів були занадто розтягнуті, а ППО не встигала їх прикривати. Тоді величезна кількість техніки та живої сили противника ставала здобиччю цього турецького дрона.

Однак з часом, коли фронт вирівнявся і росіяни посилили свої системи ППО, цим дронам ставало все важче виконувати свої місії. Через не надто високу швидкість і низьку висоту польоту вони ставали здобиччю протиповітряної оборони армії РФ.

За відомостями аналітика й експерта з БПЛА в Центрі військово-морського аналізу Семуеля Бендетта, минулого року Україна отримала 50 "Байрактарів", але до кінця 2022 року вони практично зникли з поля бою.

Експерт звернув увагу на кілька свіжих відеороликів, що з'явилися в соцмережі X (колишній Twitter), на яких видно, як Bayraktar TB-2 вистежує вантажний катер окупантів, після чого по ньому завдається ракетний удар. ЗСУ знову почали використовувати такі дрони в бою, і це говорить про те, що українцям вдалося відновити кількість цих БПЛА. Крім того, поява цих безпілотників у небі свідчить і про деградацію ППО росіян на півдні України.

Це було недешево. Установка Bayraktar TB-2 з апаратурою управління і шістьма планерами може коштувати до $100 мільйонів, — зазначає експерт.

Що відомо про виробництво нових дронів від Baykar

Нагадаємо, що восени 2022 року турецька оборонна компанія Baykar наголосила, що планує за два роки побудувати свій завод в Україні.

Москва одразу виступила з заявою, що український завод з виробництва Bayraktar одразу буде «демілітаризовано».

Компанія Baykar виготовляє також інші БПЛА. Так, безпілотник-винищувач Kızılelma пройшов вже другий успішний випробувальний політ.

Раніше у Туреччині вдало протестували прототип нового дрону Bayraktar DİHA з системою вертикального зльоту.

Читати також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?