Чому Філарет та Єпіфаній посварилися: з’явились перші подробиці
Категорія
Україна
Дата публікації

Чому Філарет та Єпіфаній посварилися: з’явились перші подробиці

Чому Філарет та Єпіфаній посварилися: з’явились перші подробиці
Джерело:  ТСН

Резонансна новина про можливість розколу новоствореної Православної церкви України знаходить нові підтвердження. Як повідомляє ONLINE.UA з посиланням на ТСН, саме таку вірогідність розвитку подій підтверджує почесний патріарх ПЦУ, засновник УПЦ (КП) Філарет.

За словами журналістів ТСН Тиждень, почесний патріарх планує відновлення УПЦ (КП) і досі видає укази на бланках Київського патріархату. Також Філарет збирається скликати собор ПЦУ і змінити статут нової церкви. Це несе загрозу втрати Томосу від Константинополя.

З точки зору керівника Департаменту у справах релігій Міністерства культури України Андрія Юраша, правові наслідки таких дій є сумнівними, оскільки юридично УПЦ Київского патріархату вже не існує.

За версією Філарета, «церква розділилася» через вкрай рідкісне спілкування між ним та предстоятелем ПЦУ Епіфанієм.

«Порушується те, про що ми домовилися і що ухвалив Архієрейський собор. Пішли шляхом неправди. Він повинен співпрацювати зі мною як з патріархом... Ми спілкувалися 4 або 5 разів за 5 місяців – хіба це спілкування? Через те, що спілкування немає, церква розділилася. Тому зараз моє завдання, як патріарха, зберегти Київський патріархат, зберегти українську церкву», – вважає Філарет.

Також засновник УПЦ (КП) заявив, що хоча визнає предстоятеля ПЦУ, нібито перед створенням Помісної автокефальної церкви була домовленість, що Єпіфаній буде представляти церкву за кордоном, а керівництво в Україні належатиме Філарету. Зараз ця домовленість порушена.

В свою чергу митрополит Єпіфаній, якого в січні цього року було обрано головою ПЦУ, заявив, що будь-яке повернення до Київського патріархату означатиме повернення в розкол та втрату Томоса.

За даними джерел, Філарет зараз здійснює спробу зібрати Архієрейський собор ПЦУ для того щоб змінити статут церкви, який нібито «був нав’язаний греками». Однак колишній голова Київського патріархату вже не контролює членів Синоду, тому його спроба, скоріше за все, зазнає поразки.

Нагадаємо, що сьогодні Оболонський суд розглядає справу проти нового президента Володимира Зеленського.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?