Чому Герасимова призначили командувати окупаційними військами в Україні — відповідь ISW
Категорія
Світ
Дата публікації

Чому Герасимова призначили командувати окупаційними військами в Україні — відповідь ISW

Чому Герасимова призначили командувати окупаційними військами в Україні — відповідь ISW
Джерело:  online.ua

Аналітики з Інституту вивчення війни повідомили, що призначення начальника Генштабу РФ Валерія Герасимова командувачем окупаційних військ в Україні навряд чи допоможе Путіну досягти своїх цілей у війні. Також це призначення спрямоване на послаблення впливу власника ПВК Вагнер Євгена Пригожина.

Джерело: ISW

Чому Путін змінив командувача окупаційними військами в Україні

11 січня російське Міноборони оголосило, що начальник Генерального штабу генерал армії Валерій Герасимов займе посаду командувача окупаційними військами в Україні.

Призначення Герасимова командиром, ймовірно, сприяє двом зусиллям Кремля: спробі покращити російське командування та управління для вирішальних військових дій у 2023 році та є політичним кроком, спрямованим на зміцнення російського МО проти викликів з боку російських блогерів і силовиків, таких як власник групи Вагнера Євген Пригожин, які критикували ведення війни Кремлем.

Аналітики зазначили, що призначення Герасимова, ймовірно, свідчить про плани РФ відновити наступальні операції у 2023 році.

Путін неодноразово демонстрував, що неправильно розуміє можливості російських військ і не відмовився від своїх максималістських цілей війни в Україні. Можливо, Путін призначив Герасимова для спостереження за великим наступом.

Однак, за словами ISW, Путін помилково вважає, що російські війська зможуть здійснити новий наступ у 2023 році.

Окрім цього, підвищення Герасимова над Суровікіним, фаворитом Пригожина та фракції силовиків, частково було політичним рішенням відновити першість російського Міноборони у внутрішній російській боротьбі за владу.

Аналітики нагадують, що протягом 2022 року російська МО і силовики, яких представляє Пригожин, сварилися щодо ведення Росією війни в Україні.

З кінця 2022 року Пригожин дедалі частіше критикує ведення війни Міноборони Росії.

Підвищення Герасимова, ймовірно, є сигналом для Пригожина та інших силовиків зменшити свою критику на адресу МО.

Однак, підвищення Путіним Герасимова може підштовхнути силовиків, як Пригожин, до більшого розділення російського інформаційного простору, щоб відштовхнути Кремль від ведення війни.

Проте, Герасимов на чолі окупаційної армії навряд чи швидко відновить і реформує російське ведення війни в Україні для досягнення максималістських цілей Путіна.

Герасимов, ймовірно, очолюватиме дезорганізовану командну структуру, уражену ендемічними, постійними та самопідсилювальними невдачами, які він значною мірою запустив у своїй початковій ролі перед вторгненням в Україну, - зазначили аналітики.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?