Чому найбільший букмекер України Parimatch потрапив під санкції — версії Forbes
Категорія
Економіка
Дата публікації

Чому найбільший букмекер України Parimatch потрапив під санкції — версії Forbes

Чому найбільший букмекер України Parimatch потрапив під санкції — версії Forbes
Джерело:  online.ua

11 березня указ президента Володимира Зеленського увів санкції РНБО проти 120 фізичних та 287 юридичних осіб, повʼязаних із гральним бізнесом. Серед них найбільший український букмекер Parimatch, якому на 50 років по суті забороняють діяльність в Україні. 

Джерело: Forbes

Яка офіційна причина запровадження санкцій проти грального бізнесу

За словами першої віцепремʼєрки уряду Юлії Свириденко, офіційною причиною є російське походження чи співпраця бізнесу з країною-агресором.

Санкції передбачають блокування активів, повне припинення торговельних операцій, запобігання виведенню капіталів за межі України та інші обмеження і заборони. Строк дії санкцій – 50 років.

Серед компаній, проти якох запровадили санкції, ліцензії на ведення азартного бізнесу мали дві компанії Parimatch та «Поінтлото», яка є дочкою російської 1XBet.

Чому у санкційний список потрапила Parimatch

Співрозмовник у комісії з азартних ігор (КРАІЛ), який спілкувався з Forbes на умовах анонімності сказав, що компанія опинилася під санкціями за ініціативою СБУ.

СБУ наполягало, що компанія насправді не пішла з Росії й Білорусі, а Сергій Портнов (співвласник і голова наглядової ради Parimatch. – Ред.) є крупним спонсором московського патріархату, - сказав виданню депутат із керівництва «Слуги народу».

CEO холдингу Максим Ляшко запевнив, що до компанії не зверталися жодні правоохоронні органи за поясненнями, консультаціями чи запитом про документи, щоб перевірити цю інформацію.

Неофіційні версії потрапляння Parimatch під санкції

У Parimatch вважають, що санкції проти них запроваджені не через співпрацю з РФ.

На певному етапі був ризик опинитися під санкціями через релігійні уподобання другого за розміром акціонера компанії Сергія Портнова, але зараз ніяких сигналів не було. У рішенні РНБО про це згадок немає, - сказав співрозмовник із керівництва компанії.

Декілька учасників ринку озвучили Forbes іншу версію. Так, Parimatch потрапив під санкції не без допомоги 1Хbet. Зазначається, що у кінці березня 2022-го КРАІЛ видав їй ліцензію (через «Твою беттінгову компанію»).

Але масштабна медіакампанія, яку Parimatch розгорнула влітку проти роботи оператора з російським корінням, змусила 7 вересня КРАІЛ анулювати ліцензію.

Тепер вже 1Хbet не пожаліли ресурсів, щоб мотивувати СБУ створити проблеми Parimatch, – каже Forbes анонімний співрозмовник із ГУР.

Parimatch заперечує будь-які конфлікти з іншими компаніями на ринку.

Третя причина, каже Forbes, небажання Parimatch платити податки за правилами держави.

У вересні БЕБ почало розслідування про схему уникнення оподаткування через міскодинг, коли беттінгові компанії за сприяння банків проводили платежі за кодом іншої галузі.

У 2023 році, коли розслідування БЕБ і СБУ активізувалося, депутати створили тимчасову слідчу комісію (ТСК) у Верховній Раді, Національний банк провів низку перевірок і ввів додаткові обмеження.

Тоді гральний бізнес почав поступово відмовлятися від міскодингу, проте банки, перестраховуючись, не пропускали платежі.

Санкції ж покликані змусити гральний бізнес платити офіційно податки.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?