Чому не вдається ухвалити надбавки військовослужбовцям — відповідь експерта
Категорія
Україна
Дата публікації

Чому не вдається ухвалити надбавки військовослужбовцям — відповідь експерта

Чому не вдається ухвалити надбавки військовослужбовцям — відповідь експерта
Джерело:  online.ua

Начальник геоінформаційної служби ЗСУ, юрист з мiжнародного права Вадим Козьма назвав основні проблеми в постанові щодо надбавок військовослужбовцям та пояснив причини її блокування.

Джерело: ютуб-канал online.ua

Чому блокують процес надбавок військовослужбовцям

Начальник геоінформаційної служби ЗСУ, юрист з мiжнародного права Вадим Козьма в етері online.ua пояснив, чому саме гальмується процес з ухваленням надбавок українським військовослужбовцям.

Ситуація, за словами експерта, почалася з введення Кабміном постанови щодо виплат у розмірі 30 тис грн для усіх військовослужбовців і 100 тис для тих, хто виконує бойові завдання на лінії зіткнення.

Він підкреслив, що допомога західних партнерів не передбачає такі виплати для військових, а в основному йде на утримання самих військовослужбовців та техніки у зоні бойових дій.

Відповідно, після того, коли постало питання щодо введення обмежень у питанні, хто отримує виплати, а хто ні, тобто з’явилося привілеювання, було необхідне законодавче закріплення цього нюансу для того, щоб його неможливо було змінити на рівні виконавчих органів.

Проте основною проблемою став пошук джерела фінансування такої ініціативи.

Але стало питання звідки це фінансувати. Західні партнери не виділяють кошти напряму на забезпечення військових потреб. Економічно це стало велике питання, – сказав Козьма.

Експерт переконаний, що вже після того, як відповідних джерел фінансування не знайшли – проєкт вирішили заблокувати.

Суть блокування, за словами Козьми, полягає у тому, що за постанову потрібно проголосувати у Верховній Раді, від чого залежатиме, чи буде вона прийнята.

Питання в тому, що законодавець при повноваженнях має керуватися здоровим глуздом, бути інформованим та мати підстави для того, щоб приймати рішення, зокрема і економічні, – наголосив він.

Козьма додав, що він “за” існування такого “привілеювання”, адже це важка робота, яка має компенсуватися.

Проте він додав, що це має бути економічно доцільно, або має мати шлях вирішення, який буде забезпечувати виконання такого рішення.

Як вирішити проблеми з надбавками військовим

Вадим Козьма підкреслив, що наразі вкрай важко судити про те, чи можливо зробити адекватну податкову реформу, збільшити навантаження та знайти додаткове джерело фінансування для вирішення питань з виплатами військовим.

Він наголосив на доцільності пошуку саме зовнішнього фінансування.

Тобто, на думку Козьми, є сенс говорити про це з західними партнерами України.

Країна у стадії війни вже більше року, і звісно, з економічної точки зору це вкрай складно, – сказав він.

Саме тому, те, чи зможе Україна знайти ресурси всередині країни – є складним питанням.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?