Чому Польща все-таки розблокувала макрофін для України — пояснення дипломатів
Категорія
Світ
Дата публікації

Чому Польща все-таки розблокувала макрофін для України — пояснення дипломатів

Чому Польща все-таки розблокувала макрофін для України — пояснення дипломатів
Джерело:  online.ua

Як вдалося дізнатися американським журналістам, Польща вирішила зняти своє вето з великого фінансово-економічного пакету Євросоюзу, який включає 18 млрд євро макрофінансової допомоги для України, оскільки жодна з країн не підтримала її опозицію під час засідання лідерів блоку. 

Джерело:  Politico  з посиланням на трьох дипломатів, знайомих з дискусіями

Відомо, чому Варшава розблокувала макрофін для України

Редакція видання звертає увагу на те, що окрім макрофіну для України, ветований офіційною Варшавою пакет також включав мінімальну ставку корпоративного податку для великих транснаціональних корпорацій та дві позиції щодо Угорщини.

Що важливо розуміти, польська влада була вимушена блокувати весь пакет через побоювання щодо мінімальної податкової ставки, яка є частиною дворівневої глобальної угоди, схваленої більш ніж 130 країнами ще у 2021 році.

За словами інсайдерів, частина домовленості включає перерозподіл прав корпорацій на оподаткування там, де вони отримують прибуток.

Питання Польщі полягало в тому, що дві "опори" податкової угоди мають здійснюватися паралельно. Польща прагнула розділити "пакет" файлів, прийнявши деякі з них - зокрема, вкрай необхідну допомогу Україні - та залишивши розгляд мінімального податку на інший день. Однак інші лідери ЄС не погодилися із цим, що змусило Польщу піти на поступки та зняти своє вето, - пояснюють анонімні джерела видання.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?