Чому Путін вирішив погодитись на обмін полоненими – думка експерта
Категорія
Політика
Дата публікації

Чому Путін вирішив погодитись на обмін полоненими – думка експерта

Чому Путін вирішив погодитись на обмін полоненими – думка експерта
Джерело:  Літери

Володимир Путін вирішив погодитися на обмін полоненими з Україною через те, що у Києва «з’явився товар, який його зацікавив». Насамперед, йдеться про Володимира Цемаха – ключового свідка у справі катастрофи малазійського «Боїнга». Затягування обміну могло призвести до видачі Цемаха Нідерландам, чого Кремль аж ніяк не бажав допустити.

Про це пише політичний експерт Віталій Портников на сайті « Букви », повідомляє ONLINE.UA.

«Кремль серйозно готується до процесу по «Боїнгу» і поява такого важливого свідка на цьому процесі могла вдарити по російських інтересах. Саме тому спецоперація СБУ була сприйнята в Москві з такою нервозністю і була поставлена задача будь-яким шляхом запобігти можливому виїзду Цемаха в Нідерланди. Заради виконання цього завдання було не жаль віддати не тільки українських моряків, але й Сенцова, чия фігура традиційно викликала особливе неприйняття у російського керівництва. Всі інші російські звільнені – лише гарнір до Цемаха, ніякого значення для Москви вони не мають», – пише Портников.

Крім того, як вважає журналіст, видача Цемаха Росії дискредитує позицію України по відношенню до європейських партнерів. Адже Нідерланди наполягали на необхідності передачі цього свідка для допиту на міжнародному суді по справі MH17. В Кремлі сподіваються, що стосунки України та Заходу на цьому фоні погіршаться.

Ще один мотив, який переслідує Путін – показати Зеленському, що вирішити проблему можна тільки за допомогою прямого діалогу між Росією та Україною.

«Простіше кажучи – все можна вирішити, якщо йти на виконання путінських вимог. Таким чином, Путін вміло залучає Зеленського на болотистий грунт пошуку компромісів, які можуть привести не тільки до завершення військового конфлікту і реінтеграції Донбасу, але і до повернення України до її звичної ролі російського сателіта», – заявляє Віталій Портников.

Четверта причина, чому Путін пішов на обмін, полягає в бажанні полегшити західним «друзям Росії» створення міфу про те, що Кремль повертається до конструктивності.

І, нарешті, п’ята причина, на думку Портникова, це – «ефект Савченко». Цілком можливо, один або декілька колишніх бранців Кремля стануть аналогом «політичної бомби», та будуть просувати в українських медіа потрібні для Путіна меседжи, як це робила Надія Савченко після свого звільнення.

Нагадаємо, що уповноважена з прав людини в РФ Тетяна Москалькова запропонувала керівництву України укласти угоду, яка б дозволила припиняти кримінальне переслідування росіян і українців на паритетних засадах.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?