Чому росіяни обирають віру, а не мислення — професор нейропсихології Богдан Ткач
Категорія
Україна
Дата публікації

Чому росіяни обирають віру, а не мислення — професор нейропсихології Богдан Ткач

Чому росіяни обирають віру, а не мислення — професор нейропсихології Богдан Ткач
Джерело:  online.ua

У новому випуску циклу етерів «Свідомі про несвідоме» на ютуб-каналі online.ua доктор психології Василь Мосійчук, академік Української академії наук Віталій Луньов та професор нейропсихології Богдан Ткач обговорили, чому людському мозку набагато простіше дається віра, ніж знання і як це відобразилось на росіянах.

Джерело: ютуб-канал  online.ua

Експерти обговорили, як росіяни ставляться до окупованого ними Криму. На думку Віталія Луньова, росіяни фактично до Криму не ставляться як до свого, інакше б вели свою політику в інший спосіб.

Василь Мосійчук зазначає, що деякі країни, маючи з природних багатств лише пустелю, намагаються зробити її краще для населення, а інші, з багатою природою та підземними й земними статками, навіть не мають туалетів.

Можна порівнювати з якістю життя. А з чим вже вони себе порівнюють? З тим, що вони живуть в невігластві? Тим, що у 300 км біля Москви щось є, а далі нема нічого, люди бідують, діти бідують, немає інтелекту?

Василь Мосійчук поцікавився, чому ж росіяни тоді так вірять своїм пропагандистам.

Читайте також: Хто допоможе врятувати депортованих до рф українських дітей – Свідомі про несвідоме

Чому віра є простішою, ніж мислення

Богдан Ткач зазначає, що людський розум завжди обирає те, що легше обробляється і легше дається.

От якби зараз взяли б на екрані поставили дві картинки: одна з них - це наукова стаття наша в якомусь професійному журналі, а поряд поставили іншу картинку, якусь оголену жінку і тому подібне – зрозуміло, що людська увага була б прикута й узурпована принадами жіночого тіла. Так само і тут.

За словами професора, людський розум обирає те, що простіше сприймається. Віра набагато легше дається, ніж знання, оскільки щоб володіти знаннями, необхідно оволодіти методологією отримання цих знань, традиційною та символічною логікою.

 А для віри цього не потрібно. Тому людський мозок обирає простий короткий шлях, евристику. Тому і не дивно, що вони повірять режисеру, будь-кому, тільки щоб не думати, бо думати вимагає навичок, вмінь і багато енергії. Тому простий народ йде по простому, в блуд. І тому тут, як кажуть, нема на те ради.

Учасники цього випуску "Свідомі про несвідоме":

  • Василь Мосійчук, доктор психології, автор наукових робіт, поет

  • Віталій Луньов, клінічний професор психології та клінічного нейропсихоаналізу, член Американської психологічної асоціації, академік Української академії наук

  • Богдан Ткач, клінічний професор нейропсихології, доктор психологічних наук з медичної психології, старший дослідник та лікар

"Свідомі про несвідоме" — це серія психологічних етерів, у якій беруть участь авторитетні фахівці з різних сфер, від психології до міжнародної економіки. Вони не тільки обговорюють найактуальніші теми сьогодення, а й дають поради українцям, як вберегти своє ментальне здоров’я під час війни та після її завершення.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?