Чому в Росії заговорили про захоплення Казахстану — пояснення експерта
Категорія
Світ
Дата публікації

Чому в Росії заговорили про захоплення Казахстану — пояснення експерта

Чому в Росії заговорили про захоплення Казахстану — пояснення експерта
Джерело:  online.ua

Кремлівські пропагандисти дедалі частіше почали говорити про захоплення Росією Казахстан, аргументуючи це тим, що північна його частина – "ісконно руськая" територія. Політичний експерт та журналіст-міжнародник Олексій Бурлаков пояснив, чому лунають подібні заяви та до чого може готуватися команда диктатора Володимира Путіна.

Джерело: "24 Канал"

Чому в Росії говорять про окупацію Казахстану

Олексій Бурлаков звертає увагу на два фактори, які могли підштовхнути Кремль до подібних публічних погроз.

Насамперед йдеться про події початку 2022 року, коли країни ОДКБ, зокрема й РФ, відправляли до Казахстану своїх правоохоронців, які допомагали вгамувати протести в країні.

І ось це боржок: ніби Путін допоміг Токаєву зберегти владу, а той нічим йому не відповів. Я думаю, що в Путіна залишилася ця зачіпка, незакритий гештальт і він буде щось просити від Казахстану. Але не економічними якимось речами, бо Казахстан сказав: ми вам не будемо допомагати обходити санкції. Можливо, енергетичними проєктами, – припускає журналіст.

Не можна також забувати про Байконур

Олексій Бурлаков також нагадав про гучний скандал з компаніями, пов'язаними з Байконуром.

Як уже згадувалося раніше, це велика територія, яку контролює країна-агресорка, там працюють декілька обслуговуючих компаній.

У них виникли суперечки в тому числі з Казахстаном. У цих компаній заморозили майно. Відбувся не конфлікт, а своєрідне напруження, – зазначає експерт.

На переконання Олексія Бурлакова, у армії РФ наразі немає сил, щоб окупувати Казахстан. Окрім того, не потрібно забувати, що в нього є певні зв'язки з Москвою, які нікому не вигідно втрачати.

Казахстан зміцнив свої зв'язки з Китаєм, Туреччиною, плюс у них є енергетичний проєкт з Росією дуже важливий. Атомні станції – одні дають технології, інші їх у них купляють. І поки жодній зі сторін не вигідно це робити, – підсумовує експерт.

Читайте також: 

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?