Чому в Україні зростає інфляція і що подорожчало
Категорія
Економіка
Дата публікації

Чому в Україні зростає інфляція і що подорожчало

Чому в Україні зростає інфляція і що подорожчало
Джерело:  24 канал

За підсумками травня річна інфляція в Україні прискорилась до 9,6%. Якщо в квітні цей показник становив 8,8%, то вже за місяць ціни в Україні зросли ще на 0,7%. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на « 24 канал ».

За даними статистики, пришвидшення інфляції сталося через велике зростання цін на продукти харчування. Причина цього – у їхньому дефіциті, як пояснили у Нацбанку України.

Високі темпи показує зростання цін на автомобільне пальне. Тут причина полягає в труднощах з імпортом пального з Білорусі та Росії.

Подорожчання непродовольчих товарів, хоча й продовжується, але значно меншими темпами, ніж продукти харчування (до 2,2% на рік). Це пояснюється збереженням сприятливої ситуації на валютному ринку. Повільніше за все зростали ціни на одяг та взуття, меблі, лікарські препарати, послуги транспорту, товари особистого догляду.

Дуже прискорилося зростання цін (до 8,7% на рік) на продукти харчування з високим ступенем обробки. Зокрема, здорожчали м’ясні вироби та м’ясо – через скорочення пропозиції на внутрішньому ринку та підвищення світових цін. Це саме стосується подорожчання молочних продуктів.

Високі темпи зростання вартості послуг (до 14,1%) обумовлюються підвищенням зарплат та стійким попитом споживачів. Зростає вартість оренди житла, ресторанів та готелів, відпочинку на курортах та санаторіях, послуг хімчистки. Нижче за все зростають тарифи на телекомунікаційні послуги, утримання будинків та прибудинкових територій.

Уповільнилося падіння цін на фрукти через подорожчання яблук та вищі ціни на полуницю порівняно з минулим роком. Дещо стримувало подорожчання сирих продуктів харчування здешевлення яєць через значний приріст продукції у птахівництві.

Низькими темпами зростали ціни на алкогольні напої, тютюнові вироби, транспортні послуги.

Загалом інфляційний тиск відповідає очікуванням НБУ. Однак загальний показник інфляції все ж таки перевищив прогноз.

Нагадаємо, що українців почали штрафувати за борги по комуналці.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?