Чорнобильський Спас: першу в світі діджитал-ікону представили у Михайлівському соборі
Категорія
Культура
Дата публікації

Чорнобильський Спас: першу в світі діджитал-ікону представили у Михайлівському соборі

Чорнобильський Спас: першу в світі діджитал-ікону представили у Михайлівському соборі
Джерело:  online.ua

Православна Церква України та культурний діяч Валерій Коршунов до 35-х роковин Чорнобильської трагедії представили першу діджитал-ікону України "Чорнобильський Спас".

Джерело: ONLINE.UA

Що відомо про першу діджитал-ікону України "Чорнобильський Спас"

Перша презентація ікони відбулась на традиційній мистецькій акції, що пройшла вночі з 25 на 26 квітня до 35-роковин трагедії Чорнобиля у місті Прип’ять. А вдень 26 квітня о 13:00 перша діджитальна ікона «Чорнобильський Спас» була представлена в Києві у дворі Свято-Михайлівського Золотоверхого собору.

Варто звернути увагу на те, що «Чорнобильський Спас» — унікальна ікона, виконана в стилі українського бароко, на якій учасники ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС зображені на рівні зі святими. У центрі композиції зображений Ісус Христос, праворуч від нього — Архістратиг Михаїл, ліворуч — Богородиця Марія. Святі охороняють живих ліквідаторів аварії, котрих уособлюють пожежники, медики і військовослужбовці, та душі їхніх спочилих побратимів. Є на обкладеному кіотом зображенні й комета-зірка Полин та фігурує відома Чорнобильська сосна — образ, не вигаданий людиною — водночас схожий і на хрест, і на тризуб, що є малим гербом України.

"Катастрофи завжди спонукають людину до переоцінки життя, вчинків, до так званого духовного пробудження. А Церква завжди закликає своїх вірних до осмисленого життя, до внутрішньої боротьби з власними пороками, злом і гріхом. Також Церква наполягає на тому, що лише в контексті вічного буття людське життя має сенс. Тому для християнського світосприйняття надзвичайно важливим є внутрішнє наповнення людини, її життєвий подвиг, жертовне служіння людям, відданість правді, навіть, якщо людина в земному житті змушена страждати", - заявив архієпископ Полтавський і Кременчуцький Федір (Бубнюк), голова Синодального управління ПЦУ у справах молоді.

З окремим коментарем також виступив автор діджитал-ікони, культурний діяч, медіа-митець член Громадської ради при ДАЗВ — Валерій Коршунов.

"Діджиталізація увійшла у наше життя, але це лише новий засіб та канал спілкування між людьми. У цьому проєкті ми поєднуємо збереження нашої культурної спадщини та створення нових сучасних культурних символів. Можливо, зараз вони ще не зрозуміли всім, але й інтернет, і телебачення теж колись були занадто інноваційними для сприйняття", — коментує свій витвір Валерій Коршунов.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?