У Чорнобильській зоні відчуження виросли гігантські квіти
Категорія
Цікаве
Дата публікації

У Чорнобильській зоні відчуження виросли гігантські квіти

У Чорнобильській зоні відчуження виросли гігантські квіти
Джерело:  online.ua

Спеціалісти Чорнобильського радіаційно-екологічного біосферного заповідника поділилися у своєму Facebook фотографіями незвичного явища – гігантських водяних лілій, які розквітли на одній з водойм у зоні відчуження.

Як повідомляє ONLINE.UA, поблизу Чорнобиля та Прип’яті у липні можна спостерігати жовті і водяні лілії, які знаходяться на території України під особливою охороною через свої великі розміри.

Глечики жовті (латаття жовте) – найбільша квітка української флори. Її діаметр сягає 15 см. Це багаторічна водяна рослина з товстим повзучим кореневищем. Зустрічається в стоячих і повільно текучих водах. Цвіте у червні-липні.

«Кореневища можуть рости на дні водойми на глибині до 5 м. Квітки на ніч опускаються під воду. Але тільки-но зійде сонце, вони спливають на поверхню у вигляді великих овальних бутонів, які через деякий час розкриваються. О 5-6-й годині вечора білосніжні квіти знову повільно закриваються і занурюються у воду. У дощову погоду латаття не розкривається», – пишуть у Facebook спеціалісти заповідника.

Латаття широко використовують у науковій та народній медицині. Через це рослина занесена до Зеленої книги України.

Чорнобильський радіаційно-екологічний біосферний заповідник створено указом президента у 2016 році. Його територія становить понад 226 тисяч гектарів. Більшість земель, що увійшли до заповідника, не можуть використовувалися у народному господарстві через високий рівень радіації.

Нагадаємо, що американо-британський серіал «Чорнобиль» спровокував туристичний бум в зоні відчуження.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?