Даємо вам 3 дні — людина Путіна опинилася в епіцентрі шпигунського скандалу в Болгарії
Категорія
Політика
Дата публікації

Даємо вам 3 дні — людина Путіна опинилася в епіцентрі шпигунського скандалу в Болгарії

Даємо вам 3 дні — людина Путіна опинилася в епіцентрі шпигунського скандалу в Болгарії
Джерело:  online.ua

18 грудня офіційно стало відомо, що МЗС Болгарії оголосило персоною нон-грата члена команди очільника Кремля Володимира Путіна та дипломата посольства РФ в Софії, а також дало йому 3 дня, щоб залишити країну через дії, несумісні з його дипломатичним статусом. Заява відомства була опубліковано після того, як у четвер головний прокурор повідомив міністра внутрішніх справ про зібрані докази у справі про шпигунство щодо російського дипломата. Про це інформує ONLINE.UA з посиланням на державне болгарське агентство БГНЕС.

Варто зазначити, що дипломатична посада особи, яку звинувачують у шпигунстві, не вказана, але за даними російських ЗМІ це військовий аташе посольства РФ.

"Міністр закордонних справ Болгарії Катерина Захарієва отримала лист від головного прокурора Івана Гешева про те, що під час досудового провадження було встановлено, як відповідний дипломат збирав інформацію, що становить державну таємницю.Оскільки підозрюваний користувався імунітетом відповідно до Віденської конвенції про дипломатичні відносини, досудове провадження було припинено", — сказано в повідомленні.

Згідно з даними прокуратури, росіянин здійснював розвідувальну діяльність, в рамках якої збирався військову інформацію, в тому числі щодо кількості американських військовослужбовців, дислокованих на території Болгарії під час навчань. Щоб здійснювати незаконну діяльность громадянин РФ мав контакти з громадянином Болгарії, який мав доступ до відповідної секретної інформації і обіцяв фінансову винагороду.

Варто нагадати, що у вересні Болгарія вислала двох російських дипломатів через звинувачення у шпигунстві. Останні шукали дані про плани модернізації збройних сил Болгарії, у тому числі - про можливості та ресурси технічного обслуговування американських винищувачів F-16, наміри Болгарії придбати безпілотники. Окрім того, рік тому болгарська прокуратура також звинуватила першого секретаря посольства і співробітника Торгового представництва Росії в у шпигунстві. Їх також вислали з Болгарії.

Як повідомляв нещодавно ONLINE.UA, Міноборони попередило про нові плани плани Путіна щодо Криму.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?