Данілов запропонував перейти на латинську абетку в Україні
Категорія
Політика
Дата публікації

Данілов запропонував перейти на латинську абетку в Україні

Данілов запропонував перейти на латинську абетку в Україні
Джерело:  online.ua

Секретар Ради національної безпеки та оборони Олексій Данілов запропонував перевести всю Україну на використання у мові латинської абетки замість сьогоденної кирилиці, як у російській.

Джерело: Радіо Свобода

За словами посадовця, це має бути фундаментальна реформа.

“Я за. Я вважаю, що це буде одна з фундаментальних речей, що нам треба позбавитися кирилиці і перейти на латиницю”, - наголосив Данілов.

Він також звернув увагу на необхідність початку викладання англійської мови ще з дитячого садочку.

“Я за дві мови в нашій країні. Англійська мова має бути обов’язкова. Тому що, якщо ми кажемо про цивілізований світ, то англійська мова - це мова цивілізованого спілкування. І ми маємо розуміти, що англійську мову мають знати всі. Хто вже літні, складно, то це одна справа, а, починаючи з дитячого садочка, у школах це має бути”, - уточнив секретар РНБО.

Латинська абетка у сусідніх країнах

Станом на 2021 рік Україна виокремлюється серед сусідів використанням кирилиці, оскільки вона існує виключно у Росії та Білорусі. Наприклад, сусідня Польща та інші східно- чи центрально слов'янські країни не знають іншої абетки, аніж латинська. Також перехід на латинську відбувся у Молдові.

Щодо інших держав, які входили колись у склад СРСР, там також поширене використання саме кирилиці - навіть у Середній Азії. Виключення з такого переліку - це Казахстан, де тодішній президент Нурсултан Назарбаєв оголосив про масштабну реформу з переходу мови на латинську абетку.

“До кінця 2017 після консультацій з науковцями та представниками громадськості повинен бути розроблений єдиний стандарт нового алфавіту і графіки на латиниці. З 2018 року треба готувати фахівців для навчання і випускати підручники для середньої школи. У найближчі два роки треба провести всі організаційні та методичні роботи”, - наголосив лідер у спеціальній статті з цього приводу.

Утім, латинська абетка, яку ввели 2018 року, передбачувано відрізняється від традиційної - було скорочено кількість латинських букв з апострофами (без них будуть писатися букви о, u, y), а також введено подвійні букви sh і ch.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?