Данілов заявив про загрозу підриву армією РФ ЗАЕС
Категорія
Україна
Дата публікації

Данілов заявив про загрозу підриву армією РФ ЗАЕС

Данілов заявив про загрозу підриву армією РФ ЗАЕС
Джерело:  online.ua

За словами секретаря РНБО Олексія Данілова, наразі існує загроза того, що військові кремлівської окупаційної армії вирішать підірвати Запорізьку АЕС та влаштувати ядерну катастрофу.

Джерело:  Радіо НВ

Кремлівські окупанти можуть підірвати ЗАЕС

Її захопили озброєні терористи, нагнали техніку на ту територію. Якщо ми зараз почнемо з ними там "з’ясовувати стосунки", то ймовірність того, що вони приймуть рішення, що потрібно її підірвати, - існує, - зазначив Данілов.

Секретар РНБО підкреслив, що ЗАЕС - це об'єкт підвищенної небезпеки.

І не дай Боже, станеться там якась ядерна катастрофа, то я можу сказати, що те, що було у Чорнобилі – це квіточки в порівнянні з тим, що може статися на Запорізькій атомній... Тому що це найбільша АЕС у Європі, там шість величезних енергоблоків стоїть, - наголосив Данілов.

Фото - facebook.com/energoatom.ua

За словами секретаря РНБО, у світі не хочуть займатися вирішенням цієї проблеми. Зокрема, МАГАТЕ мала реагувати з першого дня, коли почалися події на Запорізькій АЕС, але "десь поділася".

Данілов зазначив, що весь світ зараз має вимагати, щоб російські окупанти залишили територію станції і вона перейшла під контроль України.

За словами голови МВС Дениса Монастирського, наразі Україна не має контролю над тим, що відбувається на ЗАЕС, тому готується до будь-яких варіантів розвитку подій.

Наразі ми абсолютно відповідально можемо стверджувати, що адекватний контроль за діями Запорізької АЕС відсутній. Сьогодні вона фактично перебуває не просто в руках ворога, а й в руках неосвічених спеціалістів, які дійсно можуть допустити трагедію. Ті українські фахівці, які там залишилися, частково не допускаються до ділянок, де вони мають бути. Як відомо, на території станції сьогодні перебуває військова техніка РФ. Все це оцінюється як найвищий рівень загрози, - зазначив Монастирський.

Міністр наголосив, що український уряд вже звернувся до представників МАГАТЕ з проханням забезпечити належний контроль за процесами на ЗАЕС.

Говорячи про ситуацію на ЗАЕС, всі ми бачили обстріли, які здійснювали російські війська по енергоблоку. Це жахливо. Нагадаю, що це найбільша атомна електростанція в Європі, яка має шість енергоблоків. І важко навіть собі уявити той масштаб трагедії, який може бути, якщо росіяни і далі там залишаться. Після останніх обстрілів станції ми переконалися, що для них немає жодних стримуючих факторів. Вони готові на будь-які дії, незважаючи на наслідки, - підкреслив Монастирський.

За словами міністра, уже сьогодні МВС разом із ДСНС і Мінрегіоном обговорює різні сценарії, в тому числі й евакуацію населення навколишніх населених пунктів. Кожен ядерний об'єкт має чіткий, жорсткий план дій при виникненні надзвичайної ситуації.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?