РФ відмовляється виводити війська з території ЗАЕС
Категорія
Україна
Дата публікації

РФ відмовляється виводити війська з території ЗАЕС

РФ відмовляється виводити війська з території ЗАЕС
Джерело:  online.ua

Постпред РФ при ООН Василь Небензя цинічно відкинув пропозицію щодо демілітаризації Запорізької АЕС, яка постійно потрапляє під обстріли кремлівської окупаційної армії.

Джерело: Російська служба  BBC

Кремль відмовляється виводити війська з території ЗАЕС

Зокрема, Небензя зухвало заявив, що нібито кремлівська армія захищає станцію від терактів.

Демілітаризація станції може зробити її вразливою для тих, хто захоче її відвідати. Які будуть їхні цілі і завдання, ніхто не знає. Ми не можемо виключати будь-яких провокацій, терористичних атак на станцію, яку ми маємо захистити, - цинічно заявив Небензя.

За його словами, генсек ООН має пояснити пропозицію щодо "периметру демілітаризації".

Між тим постпред України при ООН Сергій Кислиця зазначив, що єдиний спосіб уникнути ядерної загрози на АЕС - це виведення кремлівських військових з території станції та її повернення під контроль України.

За його словами, військові РФ вчиняють небезпечні провокації на території ЗАЕС. Окупанти розмістили там військову техніку, з якої обстрілюють українські міста вздовж берега Дніпра.

Кислиця зазначив, що для проведення місії МАГАТЕ на територію ЗАЕС Росія повинна припинити обстріли Нікополя і Марганця.

Якщо Росія припинить обстріли цих міст, що взагалі може перешкодити виконанню цієї місії, щоб вона проїхала. Обов'язково, щоб ця місія мала експертів у військовому вимірі. Це засідання виглядає цинічним, враховуючи, що сьогодні Росія вдалася до нових обстрілів АЕС, піддавши небезпеці об'єкт і його персонал, - зазначив Кислиця.

Фото - facebook.com/energoatom.ua

У той же час директор МАГАТЕ Рафаель Гроссі заявив, що його відомство організовує контакти з представниками РФ, України та ООН для відправлення місії на територію ЗАЕС.

Заступниця голови Держдепу США з питань контролю над озброєннями та міжнародної безпеки Бонні Дженкінс також закликала РФ вивести війська з території ЗАЕС та повернути Україні контроль над станцією.

Вона підкреслила, що проблеми навколо станції не припиняться, поки Росія не виведе звідти свої війська.

Причина цих подій всім відома - це ще один трагічний результат рішення РФ почати вторгнення на територію незалежної держави. Це порушення Статуту ООН і принципів міжнародного права, - зазначила Дженкінс.

За її словами, розв'язана Кремлем війна проти України створила загрозу ядерної катастрофи.

Рішення абсолютно очевидно: Сполучені Штати закликають РФ негайно вивести війська з України, це дозволить Україні відновити необхідний рівень безпеки на ЗАЕС, як це було десятиліттями, - зазначила представниця Держдепу.

Також Росія, на переконання Дженкінс, повинна відмовитися від дезінформації, яка відвертає від реальності і не відповідає їй. Зокрема, такою дезінформацією вона вважає заяви РФ про те, що Україна нібито винна в ситуації навколо Запорізької АЕС.

Постійний представник Росії при ООН Василь Небензя традиційно поклав всю відповідальність за загрозу ядерної катастрофи на Україну і Захід.

За його словами, Росія сподівається, що експерти МАГАТЕ відвідають Запорізьку АЕС до кінця серпня.

Водночас постійний представник КНР при ООН заявив, що Китай у зв'язку з ситуацією навколо Запорізької АЕС закликає країни сісти за стіл переговорів.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?