Данія створить фонд на 1 млрд доларів для допомоги Україні
Категорія
Економіка
Дата публікації

Данія створить фонд на 1 млрд доларів для допомоги Україні

Данія створить фонд на 1 млрд доларів для допомоги Україні
Джерело:  online.ua

Уряд Данії та більшість партій у данському парламенті домовилися про створення фонду для цивільної, військової та економічної допомоги Україні.

Джерело: Мінфін Данії

Підтримка України Данією вийшла на новий рівень

Міністр фінансів Данії Ніколай Ваммен заявив, що його країна створить фонду у розмірі 1 млрд доларів для допомоги Україні.

Сьогоднішньою угодою ми виділяємо трохи більше 7 млрд данських крон додатково на допомогу Україні. Я радий, що більшість у данському парламенті бере на себе відповідальність і демонструє, що Данія стоїть разом з Україною. Данія вже є однією з країн, яка – порівняно з нашими розмірами – підтримує Україну найбільше. Це те, чим уряд та сторони угоди погоджуються займатися й надалі, – сказав міністр фінансів.

За словами глави МЗС Данії Ларс Льокке Расмуссен, з Українським фондом країна виводить данську підтримку України на новий рівень.

Це стосується найперше бізнес-сфери. Данські компанії можуть постачати багато з того, чого не вистачає Україні, наприклад, питну воду, централізоване опалення та харчі. Тому ми повинні посилити наші зусилля, – заявив він.

Кошти фонду призначені на допомогу у 2023 році.

На додаток до цього, у 2024-2027 роках зарезервовані кошти, які можуть сприяти покриттю витрат на заміну військової техніки, пов'язану з військовими пожертвами, зробленими у 2022 і 2023 роках.

Які основні напрямки фонду

Фонд складатиметься з трьох компонентів:

  • Військова підтримка боротьби України за свободу у вигляді зброї, іншого військового обладнання та тренувальних заходів. На військову підтримку передбачено приблизно 5,4 мільярда данських крон у 2023 році.

  • Цивільна підтримка, спрямована на невідкладні гуманітарні зусилля, а також на довгострокову реконструкцію. На ці цілі зарезервовано 1,2 млрд данських крон.

  • Підтримка бізнес-ініціатив, які дають данським компаніям можливість зробити свій внесок у відновлення України. На це зарезервовано 0,4 млрд данських крон.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?