Давос 2020: що обговорять на економічному форумі та головні очікування України
Категорія
Економіка
Дата публікації

Давос 2020: що обговорять на економічному форумі та головні очікування України

Давос 2020: що обговорять на економічному форумі та головні очікування України
Джерело:  online.ua

21 січня швейцарський гірськолижний курорт Давос за традицією відкриє Всесвітній економічний форум 2020 року, на який приїдуть тисячі лідерів з 117 країн і сотні мільярдерів з усього світу. У Давос приїде президент США Дональд Трамп, український глава Володимир Зеленський, канцлерка Німеччини Ангела Меркель, екоактивістка Грета Тунберг. Президент Росії Володимир Путін вирішив знову проігнорувати форум - втім він не відвідує ВЕФ з 2009 року. Що обговорюватимуть на економічному форумі в Давосі, чого чекає від форуму Україна, прогнози експертів - читайте в матеріалі ONLINE.UA.

Що обговорять на форумі в Давосі - ключові теми

Основна тема форуму в Давосі - "Зацікавлені сторони за згуртований і стійкий мир". Засновник і виконавчий директор ВЕФ Клаус Шваб планує обговорити на заході дві глобальні ініціативи: глобальну освітню програму, яка дозволить навчити 1 млрд осіб, і висадку по всьому світу 1 млрд дерев.

Ключові питання форуму в Давосі:

  • економічна нестабільність - буде обговорюватися проблема боргового ярма, яке не дає підтримувати розвиток економіки в потрібному темпі,

  • наслідки зміни клімату, до яких не можуть адаптуватися уряди в усьому світі,

  • адаптація суспільства до нових демографічних тенденцій,

  • геополітичні загрози - відбудеться ряд неформальних зустрічей для обговорення конфліктів, які розгорілися в світі,

  • комплекс надзвичайних заходів через кліматичну кризу і торгові війни.

Шваб пообіцяв, що форум в Давосі в 2020 році буде "майстернею, а не балаканиною". Всі обговорені на ньому проблеми і питання, за словами організатора ВЕФ, допоможуть збудувати історію розвитку суспільства, захистити природу і її ресурси, зберігши їх для майбутніх поколінь. Шваб нагадав, що головними ризиками для світу є глобальне потепління, через яке вже почастішали природні катастрофи, і зникнення біорізноманіття, яке торкнеться не тільки тваринного світу, а й людини.

"Люди також зазнають втрат. Але, можливо, в нерівній ступеня: жінки та діти в 14 разів частіше, ніж чоловіки, гинуть в природних катастрофах, викликаних кліматичними змінами", - йдеться в звіті експертів ВЕФ, підготовленому на форум.

Україна на форумі у Давосі - головні очікування

Україну на форумі в Давосі представлятимуть президент України Володимир Зеленський, прем'єр-міністр Олексій Гончарук, голова МЗС Вадим Пристайко, олігарх Віктор Пінчук, який щорічно організовує Український сніданок в Давосі, виконавчий директор Центру протидії корупції Дар'я Каленюк, а також - бізнесмени Юрій Косюк, Ринат Ахметов, Вадим Новінський, Василь Хмельницький та інші.

Напередодні відриття ВЕФ, 20 січня, в Давосі розпочне функціонувати Український дім, який представить світу кращі досягнення України і продемонструє інвестиційні, технологічні та творчі можливості нашої країни.

Головні очікування України від ВЕФ полягають в залученні іноземних інвесторів. Перед представниками української влади і бізнесу стоїть завдання показати всьому світу, що Україна, незважаючи на важкий для країни час, стала ще більш інвестиційно привабливою, що наша країна є надійним партнером для інвесторів і країною, куди можна, не боячись, вкласти капітал.

Давос 2020 - прогнози експертів

Втім, західні експерти, не чекають від форуму в Давосі в 2020 році серйозного прориву. Політологи нагадують, що настрій в бізнес-середовищі по всьому світу досить тривожний. Цьому сприяють геополітична напруженість і невтішні прогнози з приводу майбутньої фінансової кризи. Варто зазначити, що основним ризиком для 2020 року респонденти ВЕФ назвали "економічну конфронтацію провідних держав", маючи на увазі торговий конфлікт між США і Китаєм. У політичному плані, на думку експертів, Давоський форум може продемонструвати розкол на Заході, посилений виходом Великої Британії зі складу ЄС, і напруженими відносинами між США та Німеччиною.

Нагадаємо, Всесвітній економічний форумв в Давосі заснували в 1971 році. На зустрічі запрошуються провідні керівники бізнесу і політичні лідери з усього світу. Предметом обговорення є найбільш гострі світові проблеми, включаючи охорону здоров'я та охорону навколишнього середовища.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що перед відкриттям форуму в Давосі експерти назвали найбільший ризик для світової економіки- це кліматичні катастрофи та вимирання видів флори і фауни.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?