ДБР озвучило три версії слідства щодо трагедії на "Південмаші"
Категорія
Україна
Дата публікації

ДБР озвучило три версії слідства щодо трагедії на "Південмаші"

ДБР озвучило три версії слідства щодо трагедії на "Південмаші"
Джерело:  online.ua

Слідчі розглядають три основні версії трагедії – нестатутні відносини, психічні розлади, вчинення злочину за дорученням інших осіб. Підозрюваний нацгвардієць Артем Рябчук наразі знаходится під вартою.

Джерело: засідання комітету Верховної Ради з правоохоронної діяльності.

Версії слідства у справі розстрілу нацгвардійців

Директор Державного бюро розслідувань Олексій Сухачов розповів, що слідчі мають три основні версії трагедії, що сталася на заводі "Південмаш" 27 січня.

За словами посадовця, першою версією є нестатутні відносини. Саме цим підозрюваний Артем Рябчук пояснював вчинок. Ці відносини виражалися "у вигляді психологічного впливу на нього з боку солдатів старшого призову, що почалося з листопада минулого року і тривало до вчинення ним злочину".

За словами Сухачова, підозрюваного систематично цькували та зневажливо ставилися. Причиною було те, що він повідомив командирам про порушення статуту іншими військовослужбовцями.

Друга – вчинення злочину у зв’язку із стражданням на психічні захворювання, перебування у фізіологічному афекті. Третя версія – вчинення злочину за дорученням інших осіб, недержавних організацій з метою дискредитації правоохоронних органів, дестабілізації правопорядку в країні, - констатував очільник ДБР.

Сухачов також повідомив, що на місці злочину слідчі знайшли 125 об’єктів, які мають значення для кримінального провадження. Серед них 47 гільз та 29 куль, 14 автоматів, пістолет Макарова, набої та магазини до них, а також відеозаписи з камер.

Також у рамках досудового розслідування слідчими ДБР перевіряються факти недбалого ставлення до військової служби та бездіяльності керівництва військової частини де проходив службу підозрюваний, - повідомили у Бюро.

Стрілянина на Південмаші

Нагадаємо, що 27 січня на Південному машинобудівному заводі у Дніпрі нацгвардієць Артем Рябчук розстріляв військовий караул, який повинен був охороняти завод.

У результаті загинуло 5 осіб, ще 5 отримали поранення. Серед загиблих — 4 чоловіки та одна жінка. Після скоєння злочину 20-річний нацгвардієць втік зі зброєю. Його затримали того ж дня, він сам здався правоохоронцям.

Рябчуку повідомили про підозру за ст. 115 (умисне вбивство), ст. 408 (дезертирство), ст. 410 (присвоєння, вимагання військовослужбовцям зброї, боєприпасів) Кримінального кодексу України.

Зараз його тримають під вартою без права внесення застави.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?