Дефолт в Україні: прем'єр Шмигаль оцінив шанси
Категорія
Економіка
Дата публікації

Дефолт в Україні: прем'єр Шмигаль оцінив шанси

Дефолт в Україні: прем'єр Шмигаль оцінив шанси
Джерело:  online.ua

Прем'єр-міністр Денис Шмигаль стверджує, що Україні не загрожує дефолт. З такою заявою він навіть розпочав нещодавні переговори з федеральною канцлеркою Німеччини Ангелою Меркель. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на інтерв'ю виданню Handelsblatt.

За його словами, українцям не варто турбуватися щодо дефолту. Україна у майбутньому отримає кредитний транш від Міжнародного валютного фонду.

Шмигаль пояснив, що навіть в умовах так званої коронакризи ситуація в українській економіці далека від критичної. На користь цього він навів аргументи про дефіцит бюджету лише у 389 мільйонів доларів США (проти 526 мільйонів роком раніше) та валютні резерви у розмірі 25,7 мільйона.

Утім, саме транш від МВФ прем'єр-міністр назвав остаточною крапкою у закритті питання про дефолт. У цьому він сподівається на підтримку з боку керівництва Німеччини. Наразі обговорення щодо програми співпраці вже нібито на фінальному етапі.

На питання журналістів про очікування від Берліна Шмигаль відповів:

"Ми сподіваємося на допомогу у боротьбі з коронакризою та допомогу у проведенні наших структурних реформ. Ми також сподіваємося, що Німеччина підтримає нас зі Світовим банком, ЄБРР та ЄІБ — і, звичайно, з Комісією ЄС, яка схвалила 1,4 мільярда євро цього квітня. Ми також сподіваємося, що німецький KfW (державний банк - ONLINE.UA) надасть нам кредит у розмірі 150 мільйонів євро для зміцнення наших малих і середніх компаній у період коронакризи. Але перш за все ми прагнемо відродити нашу зовнішню торгівлю. Останнім часом вона сильно постраждала через закриті кордони внаслідок пандемії та глобального економічного спаду. Це сильно б'є по нас, оскільки ми стикаємося з двома кризами".

Нагадаємо, в Україні з 12 травня почався перший етап виходу з карантину. Наступні вводитимуть відповідно до розвитку ситуації, яка може погіршитися.

Як повідомляв ONLINE.UA, міністр фінансів Сергій Марченко під час засідання парламентського комітету виступив з важливою заявою — він наголосив, що обов’язковою вимогою Міжнародного валютного фонду для схвалення нової програми кредитування є прийняття банківського законопроєкту 2571-д — так званого антиколомойського закону.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?