День пам'яті захисників Донецького аеропорту: відео найзапекліших боїв
Категорія
Україна
Дата публікації

День пам'яті захисників Донецького аеропорту: відео найзапекліших боїв

День пам'яті захисників Донецького аеропорту: відео найзапекліших боїв
Джерело:  online.ua

У суботу, 16 січня Україна вшановує пам'ять "кіборгів" - військових і добровольців, які загинули під час захисту Донецького аеропорту. День пам'яті захисників Донецького аеропорту, які 242 дня захищали важливий стратегічний об'єкт, відзначається щорічно з ініціативи волонтерів та українських воїнів. У цей день Генштаб ЗСУ згадав, як кіборги героїчно тримали оборону аеропорту протягом 242 днів і показав архівне відео найзапекліших боїв, передає ONLINE.UA.

"Киборги вистояли, не встояв бетон. 242 днів мужності і незламності, 242 дня героїчної оборони Донецького аеропорту. ДАП! Пам'ятаємо!", - йдеться в повідомленні Генштабу ЗСУ.

Керівництво української армії нагадало, що оборона Донецького аеропорту тривала 242 дні - з 26 травня 2014 року по 22 січня 2015 року українські військові, добровольці, медики та волонтери протистояли навалі російсько-окупаційних військ і російських бойовиків-терористів, вперто відстоюючи маленький клаптик української землі. Найкривавіші і запекліші бої відбулися у січні 2015 року. 13 січня в результаті постійних масованих танкових і артобстрілів з боку бойовиків звалилася диспетчерська вежа, зображення якої стало символом оборони аеропорту, а далі бої йшли за поверхи нового терміналу. Протягом трьох днів, з 18 по 20 січня, українські військові утримували перший поверх, в той час як підвал і верхні поверхи контролювалися супротивником. 20 січня 2015 кремлівські терористи збройних сил Російської федерації, скориставшись перемир'ям для евакуації своїх убитих і поранених, замінували перекриття будівлі та підірвали українських захисників, остаточно перетворивши аеропорт в руїни. Після того військовим керівництвом було прийнято рішення відвести українських бійців, і 22 січня останні вцілілі захисники покинули зруйнований термінал.

Інформагентство Міноборони України опублікувало фото загиблих в боях за Донецький аеропорт українських військових. Також повідомляється, що Національний військово-історичний музей України, дослідивши ряд джерел службового характеру і відомості з відкритих джерел, оприлюднив остаточні цифри і хроніку бойових втрат. Захищаючи Донецький аеропорт, загинули 100 українських військових, більше 300 отримали поранення.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, скільки будуть платити за укладення контракту з ЗСУ в 2021 році.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?