Депортація кримських татар: у Зеленського розсекретили документи НКВС
Категорія
Україна
Дата публікації

Депортація кримських татар: у Зеленського розсекретили документи НКВС

Депортація кримських татар: у Зеленського розсекретили документи НКВС
Джерело:  online.ua

Офіс президента України передав Меджлісу кримськотатарського народу низку секретних документів НКВС СРСР щодо депортації 1944 року. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на президентський сайт.

Копії документів отримав особисто голова організації Рефат Чубаров. Йдеться про донесення відділів радянських силовиків, датовані означеним періодом.

"Місяць тому під час експертизи, яку проводив Київський інститут судових експертиз, ми отримали інформацію та підтверджувальні документи, які стосуються примусової депортації кримських татар, тих знущань і геноциду, який був вчинений радянським режимом. Президент доручив правоохоронним органам зібрати та максимально систематизувати інформацію, яка є в архівах і яка досі не була оприлюднена", - цитує пресслужба заступника очільника ОПУ Андрія Смирнова.

За його словами, ця подія стане першим етапом оприлюднення документів, які стосуються геноциду кримських татар з боку Кремля. У цих донесеннях говориться про кількість людей, які зазнали тортурів від силовиків. Загалом перший розшифрований пакет сягає 87 сторінок.

Нагадаємо, жертвами примусового переселення кримських татар з півострова у Середню Азію стали за різними оцінками від 34 до 195 тисяч осіб.

Як повідомляв ONLINE.UA, нещодавно у Сполучених Штатах на офіційному рівні визнали геноцид вірмен, розпочатий у 1915 році. Турецька влада обурилася відповідним рішенням, прийнятим у день місцевого національного свята.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?