Депутати схвалили підвищення пенсій військовим
Категорія
Економіка
Дата публікації

Депутати схвалили підвищення пенсій військовим

Депутати схвалили підвищення пенсій військовим
Джерело:  online.ua

Верховна Рада остаточно визначилася щодо виплат пенсій військовим. 3 грудня народні депутати схвалили законопроект № 2141, який передбачає підвищення пенсій військовим до 90% грошового забезпечення, завдяки чому виплати військовослужбовцям перерахують. Відповідний законопроект підтримали 253 нардепів в першому читанні, незважаючи на те, що Міністерство фінансів раніше рекомендувало не ухвалювати цей закон, тому що його реалізація потребуватиме додаткових витрат з державного бюджету в розмірі 14,8 млрд гривень. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на пресслужбу ВРУ.

Прийнятий в першому читанні законопроект передбачає повернення норми максимальної пенсії для військових до 90% грошового забезпечення. Натомість чинний закон "Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб" визначає, що максимальний розмір військової пенсії зменшено до 70% грошового забезпечення. При цьому більші пенсії військових в ПФУ вже перерахували і привели до діючих норм.

Автори законопроекту закликали повернути діючу раніше норму в 90%, щоб відновити соціальну справедливість серед військових пенсіонерів, які виходили на пенсію в різний час і при однакових умовах служби отримували різні суми виплат.

У фінансовому обгрунтуванні до закону йдеться, що його реалізація потребуватиме додаткових витрат з держбюджету в розмірі 14,8 млрд гривень. У зв'язку з цим профільний комітет наполягав на доопрацювання проекту, але депутати не підтримали цю пропозицію.

Важливо нагадати, що в рамках пенсійної реформи українська влада обіцяє в 2021 році кілька підвищень пенсій. У календарі підвищень пенсій в 2021 році зазначено, коли і на скільки перерахують виплати:

  • січень 2021 року - пенсії з 2100 до 2400 грн зростуть для пенсіонерів у віці від 65 років, у яких є 30 років для жінок і 35 років для чоловіків страхового стажу;

  • березень 2021 року - пенсії виростуть на 11% в результаті індексації;

  • квітень 2021 року - пенсії автоматично перерахують працюючим пенсіонерам з урахуванням їх заробітної плати;

  • липень 2021 року - пенсії з 2400 до 2600 грн зростуть для пенсіонерів у віці від 65 років, у яких є 30 років для жінок і 35 років для чоловіків страхового стажу. Також введуть доплати в розмірі до 400 грн для пенсіонерів у віці 75+ років;

  • грудень 2021 року - пенсії підвищать в зв'язку зі збільшенням прожиткового мінімуму до 1934 грн.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що глава Кабміну анонсував підвищення зарплат в 2021 році.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?