Держдеп США вимагає в Росії звільнити затриманих кримських татар
Категорія
Політика
Дата публікації

Держдеп США вимагає в Росії звільнити затриманих кримських татар

Держдеп США вимагає в Росії звільнити затриманих кримських татар
Джерело:  online.ua

США засуджують затримання 4 вересня російською окупаційною владою першого заступника голови Меджлісу Криму Нарімана Джелялова та інших кримських татар і закликають Росію негайно їх звільнити.

Джерело: заява на сайті Держдепу.

"Сполучені Штати рішуче засуджують затримання 4 вересня заступника голови кримськотатарського Меджлісу Нарімана Джезлала та принаймні 45 інших кримських татар російською окупаційною владою в Криму. Ми закликаємо російську окупаційну владу негайно звільнити їх. Це останній з тривалої низки політично мотивованих рейдів, затримань та каральних заходів проти Меджлісу та його керівництва, який був націлений на репресії через протидію спробі анексії Криму Росією”, - йдеться в повідомленні.

У заяві також наголошується на тому, що США під час саміту Кримської платформи підтвердили, що Крим - це Україна, і продовжують непохитно підтримувати суверенітет та територіальну цілісність України.

Затримання кримських татар

3 та 4 вересня в окупованому Росією Криму російські силовики викрали першого заступника голови Меджлісу Нарімана Джелялова і ще чотирьох кримських татар - Асана Ахтемова, Азіза Ахтемова, Шевкета Усеїнова та Ельдара Одаманова.

Протестуючи проти незаконних обшуків та затримань, родичі затриманих та небайдужі громадяни вийшли до будівлі ФСБ в Сімферополі. Як стало відомо, окупаційна влада затримала більше 50 учасників акції - кримських татар. Їх заштовхали в автобуси, застосовуючи грубу фізичну силу, та відвезли до різних відділень "поліції" в Криму. Пізніше більшість із них відпустили.

За інформацієї голови Меджлісу Рефата Чубарова, Джелялову висунули підозру за ч. 1 статті 281 "Диверсія" КК РФ, що передбачає покарання у вигляді позбавлення волі від 12 до 15 років. Підозри в “диверсії” повідомили і іншим чотирьом затриманим кримським татарам: Азізу Ахтемову, Асану Ахтемову, Ельдару Одаманову, Шевкету Усеїнову.

Як стверджують російські силовики, затримані кримські татари нібито причетні до вибуху газопроводу в селі Перевальне Сімферопольського району.

Читайте також:

  • Окупанти Криму перейшли від погроз до дій проти учасників Кримської платформи.

  • Російські окупанти звинувачують затриманих кримських татар в диверсії.

  • Політолог пояснив, чому Кримська платформа спровокувала істерику Кремля.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?