Діти в усьому світі масово заражаються маловідомим вірусом
Категорія
Світ
Дата публікації

Діти в усьому світі масово заражаються маловідомим вірусом

Діти в усьому світі масово заражаються маловідомим вірусом
Джерело:  online.ua

Діти в усьому світі почали масово інфікуватися маловідомим респіраторно-синцитіальним вірусом (RSV), що викликає захворювання дихальних шляхів. Лікарі з Великої Британії, США, Швейцарії і Японії повідомляють про численні випадки, які вони фіксують в дитячих лікарнях.

Джерело: ВВС News.

Випадки зараження немовлят і дітей новим вірусом почалися у квітні, через що відділення інтенсивної терапії відразу ж виявилися переповнені, розповів директор відділу дитячих інфекційних хвороб дитячої лікарні Маймонідес в США Рабіа Ага.

На думку медиків, пандемія коронавірусу вплинула на поширення RSV і через карантинні заходи взимку діти не виробили імунітет проти вірусу. Сплеск захворюваності стався після того, як коронавірусні заходи були ослаблені.

Інфекція RSV сама по собі не є приводом для тривоги. За даними американських центрів з контролю та профілактики захворювань, більшість дітей перехворіють нею до двох років. Більшість малюків перенесе її як хворобу, схожу на застуду, з нежитем і кашлем, і одужає самостійно. Але у деяких немовлят і маленьких дітей вірус може викликати бронхіоліт і запалення нижніх відділів легенів. Вони можуть мати проблеми з диханням.

Сплеск RSV спричинив коронавірус

Перед пандемією коронавірусу лікарні традиційно готувалися до сплесків RSV напередодні зими. Однак жорсткі карантинні обмеження зупинили не тільки коронавірус, а й інші віруси.

Один сезон RSV був повністю пропущений, і антитіла в немовлят і матерів не виробилися.

В результаті, ці немовлята можуть бути особливо вразливими до RSV, коли світ знову відкриється. Дані з різних країн підтверджують цю думку про нестачу імунітету через пропущений сезон.

"Найбільше відносне зростання випадків захворювання спостерігається у дітей віком до одного року, які "пропустили" сезон RSV восени/взимку", - повідомили в електронному листі ВВС представники громадського здоров'я Англії, описуючи сплески, які спостерігалися в деяких районах Англії влітку.

Пропущений сезон збільшує кількість сприйнятливих немовлят і дітей, оскільки він включає тих, хто був захищений взимку, а також тих, хто народився з тих пір. Це може зробити вірусні сплески більш потужними.

У Токіо медики повідомили про найбільший щорічний приріст випадків зараження RSV з початку моніторингу в 2003 році.

Інші аспекти нового вірусного ландшафту досі залишаються незрозумілими, наприклад питання про те, чому RSV поширився після послаблення заходів проти Covid, а грип - ні.

Читайте також:

  • Педіатри зі США закликають вагітних жінок вакцинуватись від COVID-19 через штам Дельта.

  • Дослідники назвали нову небезпеку коронавірусу для дітей.

  • Вчені поставили під сумнів необхідність третьої дози вакцини проти COVID-19.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?