Дітям з ОРДЛО і Криму дали право на зарахування до дитячих садків без черги
Категорія
Україна
Дата публікації

Дітям з ОРДЛО і Криму дали право на зарахування до дитячих садків без черги

Дітям з ОРДЛО і Криму дали право на зарахування до дитячих садків без черги
Джерело:  online.ua

Українська влада продовжує політику щодо повернення не тільки окупованих територій Донбасу, але і жителів ОРДЛО. Для цього Кабмін вже змінив закон про вищу освіту, а тепер ще й скасував чергу в дитячі садки для дітей з ОРДЛО. Відповідну постанову №86 було прийнято урядом 27 січня 2021 року. Документ передбачає, що діти з числа внутрішньо переміщених осіб і діти зі статусом дитини, яка постраждала в результаті військових дій і збройних конфліктів, гарантовано зараховуються в установи дошкільної освіти державної і комунальної форм власності в першу чергу. Про це 10 лютого повідомила пресслужба МінТОТ, передає ONLINE.UA.

Відзначається, що зміни в законодавство допоможуть вирішити проблему внутрішньо переміщених громадян, які зіткнулися з труднощами запису дитини в чергу для навчання в державних і комунальних закладах дошкільної освіти. Серед них, як відзначили в уряді, чимало одиноких матерів з малолітніми дітьми, що значно ускладнює або навіть унеможливлює їх працевлаштування.

Нагадаємо, раніше президент України Володимир Зеленський підписав закон щодо випускників з ОРДЛО. Тепер діти з так званих "ЛНР" і "ДНР" можуть навчатися у вузах безкоштовно, а при вступі не зобов'язані здавати ЗНО. До цього така норма діяла лише для випускників шкіл з анексованого Криму і Севастополя. Згідно з указом "Про внесення змін до закону" Про вищу освіту "про особливості вступу до установи вищої освіти осіб з тимчасово окупованих територій Автономної Республіки Крим та міста Севастополя, Донецької та Луганської областей", діти з окупованих територій Донбасу і Криму (і населених пунктів на лінії зіткнення) при вступі до українських ВНЗ звільняються від здачі зовнішнього незалежного оцінювання - їх будуть приймати за результатами вступних іспитів. Також випускники з ОРДЛО зможуть навчатися в у всіх українських вузах безкоштовно, через держзамовлення в межах квот, а не по обмеженому окремим списком, як це відбувалося раніше.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що Ощадбанк продовжив термін дії карток пенсіонерів з ОРДЛО до 1 березня 2021 року, а це означає, що жителі так званих "ЛНР" і "ДНР" зможуть отримувати гроші за старими картками без проходження обов'язкової верифікації.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?