Для чого нам сновидіння - вчені дійшли неочікуваного висновку
Категорія
Наука та медицина
Дата публікації

Для чого нам сновидіння - вчені дійшли неочікуваного висновку

Для чого нам сновидіння - вчені дійшли неочікуваного висновку
Джерело:  online.ua

Біологи з Японії та США дійшли висновку, що під час сну мозок сортує спогади та стирає з пам'яті непотрібну інформацію. Дослідники вивчили роботу нейронів, активних під час фази швидкого сну, коли нас відвідують сновидіння, передає ONLINE.UA з посиланням на "ВВС".

За попередніми даними, це активний процес, пов'язаний з прунінгом – скороченням числа синапсів (контактів між нейронами), яке відбувається насамперед у гіпокампі. Авторам дослідження вперше вдалося продемонструвати цей механізм.

"Біологи вивчили гормони гіпоталамуса, що регулює цикли сну і неспання, і звернули увагу на клітини, що виробляють меланін, який концентрує гормон. Більш ніж половина (53%) цих клітин активні під час фази швидкого сну, а в період неспання активність демонструють лише третина (35%). Близько 12% клітин залишалися активні в будь-який час", - йдеться в повідомленні.

Також зазначається, що вчені вибірково включали й придушували активність подібних нейронів у мишей. Гризунів знайомили з новими предметами, після чого впливали на певні нейрони. Як і припускали дослідники, активація клітин погіршувала здатність тварин запам'ятовувати новий досвід. Цей ефект спостерігався тільки під час фази швидкого сну.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що  природна речовина фізетін, що міститься в багатьох овочах і фруктах, позитивно впливає на тривалість життя людини,  а також блокує процеси старіння. Такий висновок зробили американські вчені.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?