До 82% поранених і хворих бійців після лікування повертаються у стрій
Категорія
Україна
Дата публікації

До 82% поранених і хворих бійців після лікування повертаються у стрій

До 82% поранених і хворих бійців після лікування повертаються у стрій
Джерело:  online.ua

До 82% поранених військовослужбовців повертаються до лав Сил оборони після проходження лікування. Наразі всі цивільні лікарні стали військовими госпіталями.

Джерело: пресконференція Віталія Цимбалюка в Military Media Center

Українські медики розробили Воєнно-медичну доктрину

Президент Національної академії медичних наук (НАМН) Віталій Цимбалюк розповів, що НАМН України виступила ініціатором та розробником Воєнно-медичної доктрини України. В її основу поклали ізраїльський принцип.

Він полягає в тому, що всі цивільні лікарні на період війни стають такими ж військовими шпиталями. І це дало результат — до 82% поранених і хворих військових повертаються у стрій, - сказав він.

За його словами, 80% поранених упродовж так званої золотої години отримують належну допомогу.

Золота година – це перша година після поранення, протягом якої повинна бути надана повноцінна медична допомога, це врятує 90% травмованих військових.

Завдяки доктрині, смертність на етапі евакуації зменшилася до 1,35% станом на квітень 2023 року.

Цимбалюк навів інформацію періоду АТО й ООС, тоді поранених в серце бійців доставляли до відділення НАМН в Харкові за 6-8 годин, а до Києва – за 12.

З дня широкомасштабного вторгнення закладам Національної академії наук України вдалося врятувати 72 наших воїнів із пораненням серця, 524 військовослужбовцям збережено і відновлено зір, понад 100 – відновлено слух після важких акубаротравм, - зазначили в НАМН.

Які поранення є найпоширенішими серед військових

Загалом з 24 лютого 2022 року в Інституті серцево-судинної хірургії імені Амосова пройшли лікування 537 військовослужбовців з патологією серця та магістральних судин, з них 38 із бойовою травмою серця та судин.

Прооперовано та проліковано понад 420 пацієнтів, які мали поранення серця та великих судин.

Цимбалюк також зазначив, що основним проявом мінно-вибухової травми є контузія (акубаротравма), її частка серед таких поранень становить 6,6% - 7,1% в загальній структурі бойових санітарних втрат, 39,5% - серед усіх уражень ЛОР-органів.

На сьогодні акубаротравматичне ураження, як основне чи супутнє, мають понад 93% госпіталізованих постраждалих із зони бойових дій, - сказав він.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?