Японські вчені наблизилися до винайдення ліків від деменції
Категорія
Наука та медицина
Дата публікації

Японські вчені наблизилися до винайдення ліків від деменції

Японські вчені наблизилися до винайдення ліків від деменції
Джерело:  online.ua

Науковці в Японії провели доклінічні тестування спрею, що повинен запобігти деменції. Попереднє випробування на мишах дало обнадійливий результат без побічних ефектів.

Джерело: прес-служба університету Осаки

Вчені з Японії шукають ліки від деменції

Вважається, що деменція виникає, коли певні білки накопичуються в мозку і призводять до руйнування його структури.

Дослідницька група з Департаменту трансляційної нейронауки Вищої школи медицини міського університету Осаки раніше показала в дослідженні на мишах, що антибіотик рифампіцин видаляє згустки білків з мозку і покращує когнітивні функції.

Однак застосування препарату пов’язано з такими побічними ефектами, як ураження печінки. Тоді вчені вирішили додати до спрею ще один компонент – ресвератрол, природний антиоксидант, що міститься в рослинах та захищає печінку.

Щоб боротися з негативними побічними ефектами існуючого препарату рифампіцину, ми подумали поєднати його з гепатопротекторною дією ресвератролу, — розповідає професор Такамі Томіяма, який був провідним дослідником у поточному дослідженні.

Цього разу дослідницька група вводила комбіновану дозу препарату через ніс п’ять днів на тиждень протягом чотирьох тижнів.

Фото - pixabay.org

Результати досліджень ліків від деменції

Результати показали, що комбінація значно покращувала когнітивну функцію мишей, пригнічувала накопичення білкових згустків. Крім того, рівень печінкових ферментів у крові, що є маркером ураження печінки, який зазвичай підвищується при застосуванні рифампіцину, залишався нормальним.

Кількість пацієнтів з деменцією зростає в усьому світі, деякі джерела прогнозують подвоєння пацієнтів кожні 20 років. Однак ефективного лікування хвороби досі не існує, – говорить викладач Томохіро Умеда, перший автор дослідження.

Він зазначив, що останні дослідження показали, що аномалії починають з’являтися в мозку пацієнтів з деменцією більш ніж за 20 років до початку захворювання.

Дослідницька група сподівається діагнозувати та запобігати деменції до того, як нейрони почнуть вмирати.

Деменція – синдром стійкого порушення когнітивних функцій внаслідок органічного ураження мозку. ознаками є порушення короткочасної та довгочасної пам'яті, порушення абстрактного мислення, соціальна дезадаптація у родині та на роботі тощо.

В Україні на деменцію страждають 63 тисячі людей. Щороку занедужують понад 4,5 тисячі осіб.

За даними ВООЗ, у світі понад 55 мільйонів людей живуть із деменцією, щороку фіксують принаймні 10 мільйонів випадків когнітивних порушень. До 2050 року кількість людей із деменцією може зрости до 139 мільйонів.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?