Україна перейшла на електронні лікарняні з 1 жовтня — що це означає
Категорія
Україна
Дата публікації

Україна перейшла на електронні лікарняні з 1 жовтня — що це означає

Україна перейшла на електронні лікарняні з 1 жовтня — що це означає
Джерело:  online.ua

В уряді констатували завершення переходу в Україні на електронні лікарняні листи замість звичних документів у паперового формату з п’ятниці, 1 жовтня.

Джерело: Міністерство охорони здоров’я

За офіційними даними, зі згаданого дня відповідні листи надаватимуть всі заклади охорони здоров’я. Єдина інформаційна медична система вже приєднала 3 тисячі лікарень по всій країні.

“Електронні лікарняні — один із найважливіших кроків до режиму без паперів у сфері охорони здоров’я. Цифровізація допомагає зменшити навантаження на лікарів та спростити отримання страхових виплат для пацієнтів. Адже лікарняні — одна з найпопулярніших послуг в Україні. Реформувати їх намагалися майже 10 років. Завдяки спільній роботі це стало можливим — лише за 4 місяці електронні лікарняні почали видавати майже в кожній лікарні України”, - наголосив міністр цифрової трансформації Михайло Федорів.

Ефективний запуск електронної форми лікарняних потребував від Мінцифри, МОЗ, НСЗУ та МІС організації тренінгів та вебінарів для лікарів. Це дозволило правильно формувати медичні висновки і листки непрацездатності в електронному форматі

Згідно з уточненням міністра охорони здоров’я Віктора Ляшка, новий цифровий формат має стати зручним і прозорим механізмом для надання послуг та подальших страхових виплат.

“Пацієнту більше не доведеться витрачати свій час на паперову тяганину. На сьогодні уже створено більше 1,1 мільйона електронних медичних висновків про тимчасову непрацездатність у 2 991 закладі 47 тисячами лікарів”, - стверджує посадовець.

Передбачається, що електронні частини діляться навпіл за категоріями. Першою буде медичний висновок - документ за підсумками обстеження лікаря, який вказує на загальний діагноз. З боку лікаря він завірений електронним підписом і створений у Реєстрі.

“Ви отримаєте про це смс-повідомлення. Звідти за кілька секунд лікарняний потрапляє до Реєстру Пенсійного фонду. І там формується електронний листок непрацездатності — це саме той документ, за яким нараховуються виплати. Про це ви також отримаєте повідомлення на телефон, вже від ПФУ. Роботодавець зможе побачити ваш лікарняний на портал ПФУ”, - уточнили в МОЗ.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?